måndag, april 26, 2010

Vila i frid Ferenc Göndör

Snudd på aldrig läser jag familjesidor. Jag använder söktjänster, nyckelord och läser rubriker i diverse media för att överblicka flödet och fördjupar mig där det är relevant. Sen försöker jag även ta mig tid att bläddra igenom några papperstidningar och som sista tidningsläsning för dagen såg jag runan över Ferenc Göndör skriven av George Varcoe i Svenska Dagbladet idag.

Ferenc Göndör reste bland annat runt på skolor och föreläste om Förintelsen. Han var även på min skola och berättade sin historia. Jag har tänkt på honom varje gång jag sett filmen Schindlers list.

Att själv fått se och höra en överlevare berätta tror jag gör stor skillnad. Berättelser bär vi med oss på ett annat sätt än pekpinnar. Utifrån berättelser kan den enskilde bygga sina egna uppfattningar. Den folkbildningsinsats Ferenc Göndör gjort gör att jag med flera kan bära med sig en skärva av Förintelsen och mänsklighetens historia..

Jag och alla andra som hört Ferenc Göndör utgör en del av det kollektiva minnet och kan förhoppningsvis höra varningsklockor när nationalsocialister, fascister eller kommunister åter försöker ta makten i samhället.

Etiketter: , , ,