onsdag, oktober 31, 2012

Nordiska Gemenskaper

Hade i helgen återigen förmånen att agera vice mötesordförande vid Ungdomens Nordiska Råds (UNR) session. Förra året i Köpenhamn, denna gång Helsingfors. Lika roligt bägge gångerna.

Förutom de nordiska ungdomspolitikerna talade även bl a nordiska rådets direktör, Jan Erik Enestam. Han gav UNR en resumé av Nordiska rådets jubileumsbok. Nordiska Gemenskaper - en vision för samarbetet - ISBN 978-92-893-2419-9. Så här presenteras den på Nordiska Rådets webbplats:
"I år, 2012, fyller Nordiska rådet 60 år och för att fira detta har man låtit trycka upp denna bok. Men det är ingen vanlig jubileumsbok. Nordiska rådet vill denna gång se framåt och följa upp den förnyade diskussionen om det nordiska samarbetet.  
Mycket tyder på att det nordiska upplever en renässans. Krisen i EU, välfärdsmodellens styrka och det globala intresset för den arktiska regionen är några av de faktorer som driver de nordiska länderna samman. Utrikes- och försvarspolitiken har blivit centrala områden för samarbetet vilket betyder att de strukturer som byggdes upp för samarbetet på 1950- och 70-talen inte längre är tidsenliga.  
Denna bok presenterar en vision för Norden som bygger på ett synligt, profilerat och resultatorienterat samarbete i Nordiska Gemenskaper."
Som nordist gläds jag oerhört åt att debatten tar nya steg framåt. Stoltenberg 2009, Wetterberg 2010 och nu denna visionär och samtidigt konkreta jubileumsbok. Det är inte en uppradning av vad som skett utan en lyft blick framåt.

Tankeväckande också att författaren identifierat NORDEFCO, det nordiska försvarssamarbetet, som det som tagit de nya stegen och nu bör få integreras men också få bilda modell. Vad mer ligger runt hörnet och vad mer utvecklat på egen hand kommer kunna ge nytt syre till en effektivare statsförvaltning på detta sätt? Organiserat utom NR och NMR så är NORDEFCO en av de tusen blommor som låtits blomma och nu givit avkastning och därtill hög avkastning.

Hoppas NR och regeringarna vågar lämna den trygga snart mossbevuxna stenen och ta de nya grepp som föreslås. Hoppas, hoppas. Så ska jag med spänning ta del av utfall och bidra till vad jag kan. För nordiska gemenskaper och Nordiska Gemenskaper.

Peter Olevik Dunder
Fd ordförande i Föreningen Nordens ungdomsförbund i Sverige (FNUF Sverige), fd vice ordförande i Föreningarna Nordens ungdomsförbunds arbetsutskott (FNUF Norden), fd representant/observatör för FNUF Norden i UNR:s presidium.

Etiketter: , , , ,