fredag, januari 25, 2013

Avgå! Ingen...

Avgå, alla! Ett uttryck för upprördhet och den enklaste lösningen för ansvarsutkrävande. Tyvärr vore notan orimlig om riksdagsledamöterna alla avgick nu

Jag vill heller inte att de många duktiga och hårt arbetande riksdagsledamöter Sverige har ska packa sin kappsäckar för att dra sin kos. Däremot ska de ställas till svars, oavsett när allmänna val hålls.

Avgångna ledamöter som lever på inkomstgaranti, så kallad politikerpension, har mycket att förklara. Notan som skickades till skattebetalarna 2011 var 63,3 miljoner kronor. Lägg därtill vad kommuner och landsting utbetalar. Riksdag & departement 2012-03-12.

"De som utnyttjar inkomstgarantin i högst utsträckning är tidigare ledamöter för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna (63 respektive 59 procent av ledamöterna), följt av Miljöpartiet (40 procent). För allianspartierna är sifforna som följer: Kristdemokraterna 31 procent, Centerpartiet 23 procent, Moderaterna 13 procent och Folkpartiet 13 procent." Dagens Nyheter 2012-05-13.

Äntligen diskuteras på allvar att ändra systemet. Men bara för nyvalda 2014. Omvalda ska fortf omfattas av äldre frikostiga regelverk. Gävleborgaren Anders W Jonsson fick i SVT 2013-01-24 säga samma som han sa i TV4 2012-11-30, det blir ett märkligt system med ett A- och ett B-lag. En adel och de nyvalda.

Politiker som tjänstgör i riksdagen eller på annat håll på hel- eller deltid bör de (och jag) liksom andra ha pensionsvillkor som andra, dvs tjänstepension. En omställningsförsäkring är också rimligt, liksom det är för andra. Däremot bör inkomstgarantier, det som populärt kallas politikerpensioner, tas bort. De är skapade i en annan tid för ett annat samhälle än dagens. Sosseadelspriviligier hör inte hemma i ett modernt samhälle. Inkomstgarantier oavsett vem som inrättat hör inte hemma i ett modernt samhälle, de sprider dessutom en vrångbild många hårt kämpande politiker oförtjänt får dras med.


Etiketter: , ,