lördag, december 22, 2007

Frihet - Information - Rörelse - Solidaritet

Post & telestyrelsen i Sverige har efter regeringsbeslut i torsdags 72 Megahertz att fördela till nya tjänster sedan marktvnätet släckts ner. I Kuba å andra sidan har det skapats en svart marknad för parabolantenner, skriver DN. Regimen på Kuba försvårar nämligen för information att nå befolkningen, vilket skapar ett informationsmässigt tomrum och en svart marknad uppstår för att fylla tomrummet.

Vår möjlighet att ta del av informationstjänster skiljer sig radikalt åt om vi är i Sverige/EU eller i Kuba. I Sverige lever vi i ett ganska liberalt informationssamhälle och vid besök i staten Kuba får vi uppleva ett ganska socialistiskt informationssamhälle.

Om vi som liberala utlänningar vid besök på Kuba undgår att gripas av statsmakten så kan vi resa åter till friheten. Kubanska medborgare på Kuba har dock inte samma möjlighet att lämna som oss utlänningar, många har ändå valt att fly förtrycket. Julklappstips: Kuba sett ur exilen av Alexis Gainza Solenzal.

Vår rörelsefrihet inom EU har dessutom utökats genom att Schengenavtalet nu omfattar fler EU-länder. Utan passkontroller blir gränsövergångarna smidigare, snabbare och således även billigare. Samhällsekonomiskt såväl som för individen är det således en vinst. Nästa steg borde rimligen vara att ytterligare minska hinder för rörlighet inom Sverige, Norden, Schengen och EU som helhet. Kanske får vi även se färre flygplatskontroller i framtiden, vilket vore positivt.

Alla människor i världen hade dock inte turen att födas i ett land som slutit sig till Schengen. Vissa människor har till och med fötts i diktaturer. Kubas befolkning behöver vår solidaritet, det gör även befolkningarna i exemplevis Burma och Vitryssland. Ett sätt att i handling vara solidarisk med dessa människor är att stödja Swedish International Liberal Centre (Silc) som: "Silc är en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd. Våra projekt har som mål att stärka organisationer och personer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter."

Julklappstips:
PlusGiro, Silc
55 13 35 - 3
PlusGiro, Kubas politiska fångar
12 57 83 - 1

Etiketter: , , ,