söndag, december 16, 2007

Svenska och utländska hantverkare

Regeringsbeslut från veckan gör nu så att lärlingsutbildning kan starta redan hösten 2008, toppen, äntligen kommer svenska ungdomar åter ges möjlighet att utbilda sig som lärlingar. Mig veterligen är det bara gymnasieelever i Haparanda som i dagsläget haft möjlighet att utbilda sig som lärlingar. Haparanda har ju ett samarbete med Torneå som gör att deras respektive elever fritt kan läsa i tvillingstaden likväl som i den egna staden. Nu kommer (resten av) Sverige ikapp.

Ett annat regeringsbeslut från veckan öppnar upp så att utlänningar med uppehållstillstånd i Sverige kan skaffa sig id-kort. Återigen toppen; förändringar som öppnar upp samhället och gör det mer tillgängligt. "Bakgrunden till utredningen är att det har visat sig att en del utlänningar som bor i Sverige inte har möjlig¬het att skaffa en allmängiltig id-handling. Det innebär bland annat att de inte kan få tillgång till viktiga samhälls-funktioner som att öppna ett bankkonto."

Följderna av ovanstående beslut blir att svensken som vill bli hantverkare snabbare kommer ut i arbetslivet; och att utlänningen som arbetar som hantverkare i Sverige kan öppna bankkonto, skaffa bostad, hämta ut medicin på apotek eller bara en sån sak som hyra film. Bägge dessa i framtiden verksamma hantverkarna får det bättre!

Etiketter: , ,