torsdag, december 20, 2007

Släpp sjuklingarna loss, det är vår!

(Tecknare: Runo Falk)
Nu möjliggörs för sjukskrivna att söka sig ett annat mer lämpligt jobb än det som de sjukskrevs ifrån. Socialförsäkringsministern i SvD idag.
"Efter tre månaders sjukskrivning ska man kunna ta tjänstledigt från sitt gamla jobb för att söka ett nytt arbete, samtidigt som man får sjukpenning. Den som hittar ett nytt jobb kan efter sex månader få prova det arbetet, dock maximalt ett halvår.

Anställningstryggheten finns fortfarande kvar hos den tidigare arbetsgivaren och den som inte orkar med de nya arbetsuppgifterna har rätt att avbryta och får då åter sjukpenning. Cristina Husmark Pehrsson menar att det nya förslaget innebär att arbetsrätten stärks."
Regeringen tar en omväg genom att inte slopa LAS utan istället göra det möjligt att med samma LAS-tid även ha rätt att pröva annan anställning! Stämningen i vänsterargumenten får mig att i rubriken travestera lite på Hasse och Tages 70-talsfilm. Fackens och oppositionens svar på SvD.
"–Det här är som att kasta ut folk i vattnet och ropa ”Klara dig själv nu!”. Och det är inte precis vad sjukskrivna människor behöver höra, säger Erland Olauson, LO:s förste vice ordförande.

De nya reglerna, som enligt regeringen ska minska antalet sjukskrivningar, innebär bland annat att den som inte är beredd att byta arbete efter sex månader förlorar sin rätt till sjukpenning. TCO:s ordförande Sture Nordh är ”oerhört kritisk”.

–Man ser en sådan obalans i regeringens sätt att se på sjukskrivningarna. Förslaget sätter en väldig press på människor som redan är sjuka. Men jag ser inget motsvarande fokus på arbets- givarna och deras ansvar för rehabilitering.

Regeringen och arbetsgivar- organisationen Svenskt Näringsliv har en annan syn. De betonar att det idag finns 550000 förtidspensionärer, trots att många själva anser att de har arbetsförmåga kvar."
Märkligt resonemang från fackligt och oppositionellt håll när socialförsäkringsministern berättar;
"Men fortfarande ska den som är sjuk och oförmögen att arbeta ha rätt till sin sjukpenning. Det gäller även den som har ”särskilda skäl”, till exempel väntar på en operation.

Redan vid sex månader kan det också bli aktuellt att istället för sjukskrivning bli förtidspensionerad. Den automatiska prövning som idag sker efter ett år tas bort.

–Du ska kunna beviljas ersättningen när som helst under processens gång om du behöver det, säger Cristina Husmark Pehrsson."
LAS är således utökad, eller förstärkt om man vill använda det ordet. Dock låses inte den anställde längre kvar till sin arbetsgivare vilket är fallet i nuvarande system och en av de bidragande orsakerna till ohälsa och arbetslöshet i Sverige.

Nu får vi lägre ohälsa och lägre arbetslöshet, jippi! Märkligt bara att SvD sätter lösnummerstexten "Tuffare regler ska få sjukskrivna aktiva" på sin öppningssida, det är så att det ger vänstervibbar. Vi får dock vänta till sommaren innan systemet införs och förmodligen ännu ett tag till innan det får effekt, men det kommer i rättan tid. Med en arbetsmarknad som behöver fler människor så utökas nu antalet människor som finns att tillgå. Styckets inledande ord Nu får således bytas mot Nästa höst men en klar förbättring är i sikte i och med förslaget och det är glädjande bara det.

Etiketter: , , ,