lördag, december 15, 2007

Haninge, den främste bland likar

I SvD den 13 december skrevs bl.a. nedanstående stycke om Haninge kommuns nya bidragsreglemente:
Att locka fler ungdomar till idrotten och att få dem att hålla på längre är ett viktigt syfte med Idrottslyftet – statens ”extrabidrag” på 500 miljoner kronor till idrotten.

Även om det är Anstrell och hennes politikerkollegor som fattat beslutet i Haninge finns mycket av idrottsledaren Lars Liljegrens tankegångar i kommunens nya koncept.

Liljegren var under många år ordförande i Stockholms idrottsförbund och utmanade Karin Mattsson i kampen om ordförandeklubben i Riksidrottsförbundet (RF).

I dag är Liljegren förvaltningschef – i Haninge kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

–Jo, visst har jag sagt vad jag tycker. Men det är våra orädda politiker som tagit det här beslutet som ska äras, säger Lars Liljegren.
Orädda politiker (sic!), det kallas för att driva politik. Den politiker som bara klubbar igenom förvaltningens förslag till beslut utan egen tanke blir inget mer än en beslutsmaskin.

Nästa steg att fundera över är varför föreningsverksamhet i Sverige finansieras som det gör genom skattepengar eller "spelpengar". Vi har föreningsfrihet i Sverige, så var och en av oss kan starta eller gå med i föreningar. Spektrat av föreningar spänner från vänner som startar en förening för ett gemensamt intresse, till vägföreningar som förvaltar skogbilvägar, till fackföreningar och politiska partier men även sportanhängare och teatergrupper. En förening kan vara så mycket.

Vissa föreningar får dock extrafinansiering till sin verksamhet därför att politiker finner det gott. Här har Haninges politiker tagit ett gigantiskt steg i rätt riktning, men det kom inte med hos SvD.

Enligt Haninge kommuns hemsida är följande fem punkter de viktigaste i det nya bidragsreglementet:
  • Det lokala aktivitetsstödet utvidgas till att också gälla kulturföreningar
  • För att stimulera unga människor att pröva på flera aktiviteter begränsas det lokala aktivitetsstödet till ett visst antal tillfällen per säsong i samma aktivitet.
  • Stödet per deltagare ökar ju äldre ungdomarna är. Detta för att stimulera föreningarna att behålla ungdomarna längre upp i tonåren.
  • Grundbidraget till kulturverksamhet kompletteras med kulturarrangemangsbidrag och projektbidrag.
  • Möjligheten öppnas också för kulturmiljöföreningar att få projektbidrag för att under en begränsad period belysa, bevara eller dokumentera frågor i kultur- och kulturmiljöhänseende.
I Haninge gör vi helt rätt som även innefattar kulturföreningar! Ska stat, landsting eller kommun ge pengar till exempelvis ungdomsverksamhet så är begränsningar till endast sportvärlden synnerligen trångsynt.

Punkterna två och tre är de som tas upp i SvD och de har självfallet en politisk prägel, men av mer reglerande karaktär än den första punkten. Den första punkten frigör istället, för om en viss typ av aktivitet ges bidrag medan en annan aktivitet undanhålls bidrag så styr det människors val.

Hur mycket i Din vardag vill du att andra ska styra åt dig?

Etiketter: ,