måndag, december 10, 2007

Samarbete om examina

Äntligen börjar uppluckringen av det ibland allt för stela system Sverige har. Dagens avtal mellan Frankrike och Sverige är ett steg i rätt riktning, se Utbildningsdepartementets pressmeddelande nedan.

Jag minns själv hur stelbent den svenska gymnasieskolan var när jag kom hem från Nya Zeeland; resultatet blev att jag spenderade tre år istället för två i den svenska gymnasieskolan. Det är således med stor glädje jag ser att nu högskolevärlden öppnas för mer gränsöverskridande erkännande av studier.

Med detta första steg för en öppnare svensk syn på examina så hoppas jag att även den svenska gymnasieskolan kan öppnas upp till att acceptera utländska utbildningar som del i gymnasieexamen.

"Pressmeddelande 10 december 2007
Utbildningsdepartementet
Sverige och Frankrike samarbetar om högre utbildning

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och Frankrikes högskole- och forskningsminister Valérie Pecrésse har vid ett möte i Stockholm idag kommit överens om att inleda ett samarbete för att stödja ett antal utbildningsprogram på avancerad nivå som ska genomföras gemensamt av svenska och franska lärosäten.

Tanken är att programmen ska mynna ut i att studenten ska kunna få en gemensam examen, "joint degree", eller dubbel examen från lärosätena.

Ministrarna vill genom detta initiativ stärka samarbetet mellan svenska och franska universitet och högskolor. Även Tjeckien kan komma att delta i samarbetet, vilket kommer att utgöra en markering under de tre ländernas ordförandeperioder i EU.

- Regeringen tycker att internationalisering av högre utbildning är viktig. Det europeiska samarbetet erbjuder studenter stora möjligheter, men tyvärr tar alltför få chansen. Tanken på "joint degrees" har diskuterats en tid och jag tycker det är intressant att få idén testad i praktiken, säger Lars Leijonborg.

Samarbetsprogrammet diskuterades vid ett möte mellan Lars Leijonborg och Valérie Pecrésse i Stockholm under måndagen."

Etiketter: , , , ,