Schengen, framsida och baksida, insida och utsida
Igår, 22 dec, skrev jag om bl.a. Schengen.
Idag, 23 dec, skriver DN på ledarplats om Schengen.
Igår skrev SvD en artikel om flyktingsmugglingen in i EU.
En varm famn inom EU och en värmekamera som bevakar utåt. Kriminalitet ska hindras men hur ska flyktingar tas emot på bästa sätt? I den bästa av världar kan vi hjälpa människor i deras hemländer så att de inte tvingas fly, men med suveräna stater kommer förtryckta inte alltid kunna nås av vår hjälp. De som lider i Zimbabwe, Kuba, Nord Korea, Iran eller någon annan totalitär stat har inte samma möjlighet att få hjälp som de i Tchad/Sudan dit militär och hjälparbetare åker.
Vi är lyckligt lottade i EU och det ska vi dra nytta av att vårt samhälle förbättras. Samtidigt ska vi vara solidariska med de utanför EU, så att även deras samhällen kan förbättras. Liknelsen med tårtbitar av en kaka illustrerar varför våra förbättringar inte innebär försämringar för andra: Kakans storlek är inte konstant, en större kaka gör att det blir mer att dela på. Nu förbättras den fria rörligheten och det tjänar vi på.
DN 23 dec: "Livet blir mer praktiskt för både privatpersoner och företag när de slipper köer och passkontroller. Men man behöver inte vara särskilt romantiskt lagd för att också uppfatta det storslagna i den nya ordningen. Gradvis håller EU:s medborgare på att vänja sig av vid det kalla krigets mentala blockeringar och ersätta dem med andra värderingar. Europa har nu den första generationen på nästan sjuttio år som tar den gränslösa friheten för given."
Vem vet, kanske spårvagnslinjen mellan Wien och Bratislava börjar gå igen som den gjorde fram till Versaillesfreden splittrade länderna. I Sverige inför vissa länsbussbolag samma debiteringssystem som i Danmark vilket gör att kollektivtrafik kommer bli betydligt mer lättillgängligt för många av oss under bl.a. semester. Fler idéer om gränsöverskridande lokaltrafik kommer säkerligen att förverkligas; till viss del hjälpt av Schengen. Men sen har vi den yttre gränsen också, och de som varken är EU-medborgare eller har uppehållstillstånd i EU.
SvD 22 dec: "Drömmen krossades två kilometer utanför Ruska, en håla i östra Slovakien över 5 000 kilometer från Ashraf Mohammads hemort Mandi Bahauddin i norra Pakistan."
SvD 22 dec: "Ashraf är en av över 1 700 illegala flyktingar som de slovakiska gränstrupperna har gripit i år. Nästan alla vid gränsen mot det fattiga Ukraina som sedan EU-utvidgningen för drygt tre år sedan är närmaste granne med Europeiska Unionen. Till Ukraina söker sig nu flyktingar från hela Asien, Afrika och det gamla Sovjetimperiet med sina oroshärdar Tjetjenien och Moldova för att ta sig in i det förlovade landet EU."
DN 23 dec: "Vad en tidigare generation europeiska politiker framför allt var övertygade om var att deras värderingar och principer stod under hot. Sovjetdiktaturen med dess repression, slavläger och ockupationsstyrkor utgjorde en konstant utmaning mot demokratierna i väst. Den höll dem samman.
I den sammanhållningen föddes Europatanken, insikten om att bara genom att göra sig beroende av varandra skulle länderna kunna bli stabila, fria och välmående. Det nationella intresset underordnades ett övergripande europeiskt. 2007 firade den modellen, Romfördraget, 50 år och slutsatsen var given: ett bättre försvar mot diktatur hade inte kunnat uppfinnas."
Etiketter: europa, kriminalitet, solidaritet
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home