onsdag, januari 30, 2008

Det första offret i krig är sanningen

Lars Adaktusson tar i SvD (29/1-08) upp hur TV4:s rapportering efter valet 2006 ändade Erica Lejonroos (m) väg till kommunalrådsposten i Sundbyberg. Mattias Lönnqvist (fp) bloggar oförtröttligt om Sundbybergspolitiken som på senaste tiden gått ännu längre från sans och vett än när Lejonroos tvingades bort, nu är hela valutgången slängd över ända.

Adaktusson skriver:
"Att inte erkänna övertramp har under lång tid varit något av en betingad reflex inom journalistkåren. Till skillnad från exempelvis amerikanska medier har ansvariga utgivare och publicistiskt ansvariga i Sverige länge levt i föreställningen att mediernas trovärdighet hotas om egna misstag erkänns.

I själva verket är det tvärtom."
Dessutom anser jag att vi som mediakonsumenter måste ställa kvalitetskrav och ifrågasätta, här gör bloggar ett jättearbete! Kudos bloggsfären!

Exempelvis Per Westberg när han skriver om bortgången av Tysklands siste veteran från första världskriget och bl.a. påpekar översättningfel i SvD 26/1-08. Ett annat exempel är Timbros inspelning av Johan Norbergs recension av Naomi Kleins bok Chockdoktrinen som jag hittade genom C.L.K. Aqurette (m) . Norberg ger en annan bild av boken än DN som jag också länkar till.



Det är dags att på allvar lyfta debatten och för att göra det tror jag att fler behöver ställa de där obekväma frågorna till politiker. Vad vill du göra och hur ska du uppnå det? Vad är då så obekvämt med de frågorna? Är det inte precis det som en politiker vill tala om? Jo, men om frågan sedan åtföljs av problematisering så börjar vi nå framgång. Med en hög bildning hos allmänheten, ibland refererat till som medelklassen, kommer inte politiker och journalister som Klein undan med ologiska resonemang, i lika stor utsträckning.

Jag tror mycket på grundskolan i Sverige. Det är redan i grundskolan som medborgaren ska ges instrumenten för att förstå och påverka vår omvärld. Därför måste också grundskolan bli bättre på att ta upp hur politik fungerar och vad olika ideologier står för. Vidare behöver utfall av ideologier belysas men framför allt behöver ideologier problematiseras.

Etiketter: , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Joakim said...

Det som skedde är fruktansvärt tragiskt och tv4's sätt att aggera är helt åt helvete. Media tar på sig rollen som både åklagare och domare och den som granskas har ingen som aggerar försvarare. Helt fanatiskt! Hårdare lagstiftning måste krävas. Det fria ordet innerbär inte att det är ok att ljuga!!!

30 januari, 2008 07:11  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Varför ändra lagstiftningen? Räcker det inte om de skulle fällas enligt nuvarande lagstiftning?

Det är inte okej att förtala människor enligt nuvarande lagstiftning, på vilket sätt vill du förändra/inskränka yttrandefriheten?

Jag är av åsikten att det är människors inställning till media och medias inställning till faktagranskning som bör lyftas.

30 januari, 2008 20:31  
Blogger Blod said...

Det är en människas skyldighet att granska att vrida och vänd på all information och att granska den på ett kritisk sätt.

Annars är man bara en död fisk som flyter med strömen.

31 januari, 2008 00:27  

Skicka en kommentar

<< Home