tisdag, januari 22, 2008

Logisk att flytta Handelsprogrammet, därom är vi överens

Utanför kommunhuset stod idag en skara med megafon, plakat och facklor. Anledning att de stod där var att de ville påverka Barn- och utbildningsnämnden (BUN) att fatta ett annat beslut än BUN AU förslag till beslut i §10, 2008.

Vad är då bakgrunden till att nämnden beslutar att flytta Handels- och administrationsprogrammet (hp) till nya lokaler? Ja i korthet; våra gymnasieskolor är så populära att vi måste ha mer lokaler för att rymma alla elever som söker sig till oss.

Ytterligare bakgrund i ärendet kan ni finna i tjänsteutlåtande 004/08, BUN diarienummer 69/2007.

Det är inte lämpligt att återge vad som i detalj har sagts vid ett nämndmöte men i grova drag kan sägas att; oppositionen och majoriteten är överens om att beslutet att flytta Handelsprogrammet från Annexet på Fredrika Bremergymnasiet till nya anpassade lokaler i Riksäpplet är det logiskt riktiga att fatta.

Av andra skäl än logiska yrkade dock oppositionen avslag, votering och slutligen reserverade de sig mot beslutet. (Enligt gymnasiechefen är det första gången på 12 år som det begärdes votering i en gymnasial fråga i nämnden.) Att oppositionen skulle reservera sig framgick redan då vi klev in på sammanträdet. På bordet låg s + v reservation Lokallösning för gymnasieskolan. Reservationen är totalt innehållslös, allt den tar upp var besvarat i tjänsteutlåtandet och i föredragningen av ärendet. Trots detta lades reservationen.

En av de mest spektakulära saker som framgår av reservationen är att s + v inte anser att facklig samverkan ger reellt inflytande!

Debatten och reservationen kan sammanfattas:
  • Beslutet är det logiskt riktiga,
  • Beslutet är samverkat med facket,
  • Beslutet har tagits upp i stormöten med elever och personal av gymnasiechef och nämndordförande.
Det en nämnd sedan bör göra är att ta sitt politiska ansvar och visa politiskt ledarskap. Lyckligtvis har Haninge en majoritet som vågar och gör detta.

Dagen är en seger för sunt förnuft och jag är glad att jag var med och tog beslutet.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är märkligt hur arrogant du behandlar både oppositionen och de Haningebor som inte delar din uppfattning. Du har rätt - alla andra är dumma i huvet.

Det är ingen orimlig uppfattning att ni borde ta den här typen av beslut i dialog med de som berörs och inte bara köra över folk.

Som politiker tycker jag du borde ha lite större öron och ta till dig den oro som många känner istället.

23 januari, 2008 17:08  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Det är inte frågan om att behandla någon arrogant. Att förhala ett nödvändigt beslut av känslomässiga skäl kan glädja vissa men är knappast ett ansvarsfullt agerande som politiker.

Vad gäller dialog så har sådan varit. Att i dagsläget skjuta på frågan vore att gå åt en skendemokrati. Beslutet är samverkat; beslutet kommunicerade med elever och personal av gymnasiechef och nämndordförande; tjänsteutlåtandet ger dig om du inte var där bakgrunden som visar att beslutet är den logiskt riktiga.

Vilka Haningebor menar du förövrigt? Av programmets totalt 103 elever berörs de som går i ettan och tvåan nu samt ett antal lärare av vilka många går i pension inom något år. Nästa år beräknas Handels- och administrationsprogrammet ha 125 elever.

De nya eleverna är förmodligen mer intresserade av den goda utbildningen än att få långa dagar i Annexet, vilket varit ett alternativ som demonstranterna framfört. Som politiker måste jag även se till de som inte har en röst, inte endast de röststarka.

24 januari, 2008 00:01  

Skicka en kommentar

<< Home