torsdag, januari 24, 2008

Lyssna till de som inte hörs!

Barn- och ungdomspsykiatri är som övrig psykiatri ett område som inte givits politisk prioritet. Nu syns följderna igen, SvD om socialstyrelsens beslut om nationell granskning.
"Flera rapporter har visat att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar. Sedan Socialstyrelsens regionala tillsynsenheter noterat brister och långa köer vid BUP-mottagningarna, har verket beslutat att göra en rikstäckande tillsyn."
I en inforuta bredvid artikeln står att 5% av befolkningen drabbas av ADHD! Om var tjugonde individ drabbas, är det inte dags att åter börja bemöta dem med ADHD på samma sätt som alla andra människor. Det kan inte vara så att de med en bokstavsdiagnos ska tas åt sidan, de är lika mycket en del av samhället som alla andra och kan göra stor nytta. En vän till mig uttryckte sig härom året så här: "Det är tur att jag inte är barn nu för då hade jag fått någon diagnos och inte tillåtits komma hit."

Glädjande i den annars smolkiga bägaren är Birgitta Rydbergs agerande:
"– Vi har sett ett ökat behov av utredningar i flera år. Men det ser olika ut i länet, i norra delarna klarar man trycket bättre, säger landstingsråd Birgitta Rydberg (fp).

Hon konstaterar att dagens organisation är väldigt spretig och planerar flera förändringar under året.

– Om en vecka kommer vi att besluta om en upphandling där vi öppnar för privata vårdföretag, berättar hon. Det leder förhoppningsvis till att kapaciteten ökar så att barnen slipper vänta så länge."

Etiketter: ,