fredag, januari 11, 2008

Kraft att rädda vårt klimat

FolkpartietDN debatt idag: "Att ökningen av temperaturen på jorden som skett de senaste hundra åren beror på människans utsläpp av växthusgaser är en accepterad vetenskaplig slutsats. Det ställer oss inför en väldig uppgift. Klimatförändringen måste hejdas."
S svar i DN: "Östros säger sig vara förvånad över att det är utbildningsministern och inte energiministern som gör detta utspel."
Inte helt oväntat har Östros som svensk s-politiker svår att se skillnad på partier och regeringen; ytterligare ett bevis på att s hade växt samman med makten och uppenbarligen fortfarande inte kan skilja på det ena och det andra.

DN om bl.a. brittiska Labour igår: "I en värld som kämpar med att minska utsläppen av koldioxid är det svårt att säga nej till en koldioxidfri energikälla som blivit både säkrare och effektivare. I Norden har Finland redan tagit steget in i den nya kärnkraftseran. En femte reaktor är under byggnad och planering pågår för ett sjätte. För Finlands del väger även de säkerhetspolitiska aspekterna tungt - landet vill inte vara beroende av rysk elimport."
Henrik Brors analys av fp i DN idag: "- Men med DN Debatt-inlägget har folkpartiet
onekligen lyckats fånga upp många av de frågor som diskuteras just nu - det
senaste årets ökade kritik mot etanolbilar och det ökade intresset för tåg som
alternativ till flyg även på längre sträckor. Folkpartikritiken mot
etanolsatsningen slår nog hårdare mot centerpartiet än utspelet om att öppna för
att börja planera för att bygga fler kärnkraftverk någon gång efter 2020.
Centern har drivit bioenergisatsningarna hårt och de är viktiga för partiets
kärnväljare, bönderna."
Brors har rätt i att c reagerar; Magnus Andersson idag: "Vad det gäller skogsindustrin så tror jag de flesta håller med mig om att ett nytt användningsområde inte kommer att slå ut den industrin. Om pappersindustrin då är så priskänslig så kan jag ärligt säga att valet mellan papper och miljövänliga drivmedel för mig är enkelt."

Sedan kommer Anderssons logiska kullerbytta när han fortsätter: "...jag tror inte att Björklund har kompetensen att döma ut biobränslen och veta hur många kärnkraftreaktorer Sverige behöver heller. Politiker ska inte vara inne och detaljstyra, det blir sällan bra."

För visso borde inte politiker styra antalet reaktorer men där är vi idag, vilket vi måste bort ifrån; fyra fler är bättre än totalstopp även om en fri marknad vore bäst. Vidare jämför Andersson i bästa vänsteranda äpplen och päron i valet mellan den nationellt viktiga pappersindustrin och en ineffektiv drivmedelsnäring. Valet som Andersson tar så lättvindigt på är precis den typ av detaljstyrning politiker ska hålla sig ifrån.

Peter Wolodarsky i DN idag: "Klimatåtgärder ska vara kostnadseffektiva och
användas där de gör störst nytta, inte för att lätta på dåliga samveten."

Tyvärr och mycket märkligt så verkar EU-kommissionen vara inne på ett nationellt perspektiv. Kommissionen föreslår under täckmantel av ordet solidaritet att de rikare EU-länderna ska minska utsläppen i större utsträckning och de fattigare EU-länderna ska minska utsläppen i mindre usträckning. Knappast är det frågan om solidaritet utan snarast någon form utav socialism. Wolodarskys kommentar till folkpartiets förslag tar upp grundläggande nationalekonomi; kommissionen borde göra sin hemläxa och med ett samhällekonomisk EU-perspektiv ta sig an miljöfrågor. Det är bättre för miljön om svenska miljösatsningar sker i billigare länder, det ger mer valuta för pengarna. (Länk till SR)

Etiketter: , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra skrivet!
Fp är helt klart på rätt spår, fler reaktorer behövs och de gamla borde bytas ut. Dagens kärnkraftteknik är betydligt säkrare och mer effektiv än den som fanns på 60-talet.
Skulle gärna se att Allianspartierna kan komma överrens om en satsning för nästa mandatperiod för det här måste skyndas på.
Att sen satsningar borde göras i U-länder där stor skillnad kan göras för mindre kostnad borde EU verkligen ta tillsig...

11 januari, 2008 20:52  
Blogger Magnus Andersson said...

Jag har väl aldrig föreslagit att man ska subventionera biobränslen. Det handlar om forskning och utveckling. Om det innebär att lönsamheten är större i att producera biobränsle istället för papper så är inte jag den som skriker att vi ska skydda pappersindustrin.

Politiker ska sätta ramverk, jag blir orolig när politiker försöker peka ut vilken energikälla som är bäst. För att vi ska klara energibehovet i framtiden måste tusen blommor få blomma. Det kommer de aldrig göra om politiker detaljstyr, då blir irrationella beslut det som styr vilken energikälla som man ska satsa på... nästa år ett annat.

12 januari, 2008 14:59  
Anonymous Anonym said...

"Att ökningen av temperaturen på jorden som skett de senaste hundra åren beror på människans utsläpp av växthusgaser är en accepterad vetenskaplig slutsats. Det ställer oss inför en väldig uppgift. Klimatförändringen måste hejdas."

Skriver JAN BJÖRKLUND, CARL B HAMILTON,NINA LARSSON och ERIK ULLENHAG på DN debatt.

Fast är det verkligen så att detta är en accepterad vetenskaplig slutsats?

Det är jag inte alls så säker på. Fast visst det är säkert bra för miljön att minska på utsläppen.

Att kärnkraft skulle vara så bra är inte jag så säker på. Vad skall man göra med kärnavfallet? Dumpa det i underjorden i tusentals år sägs vara lösningen. Det tycker inte jag låter så tryggt. Vad som händer i framtiden kan man aldrig veta något om. Krig länder och riken kommer och går, avfallet består.

Dessutom de platser där man bryter uran är verkligen platser som fått sin miljö förstörd.

Nej jag tror mer på de förnyelsebara alternativen.

20 januari, 2008 02:15  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Tack för kommentarerna!

#Namne: Visst är dagens kärnkraftteknik bättre än 60-talets, precis som mycket annat också utvecklats sedan 60-talet. Dock har svensk kärnkraftsindustri inte haft möjlighet till långsiktiga utvecklingssatsningar när ett nedläggningshot ständigt hängt över den. Mängden energi vi får ut av bränslet kan ökas.

#Magnus: Det gläder mig att du motsätter dig subventioner. Vad gäller att politiker ska styra val av energikällor eller inte så sker det med nuvarande lagstiftning där politiker är inne och petar och styr. Fler kärnkraftverk vore en uppluckring bort från det du refererar till som godtycke. Självfallet bör energiproduktion precis som övrig produktion ske med lönsamhet och bärande av egna livscykelkostnader.

#Blod: Det är knappast så att kärnkraftverk och elkraftverk som drivs på förnyelsebara energikällor står i varandras motsats. Mer el från förnyelsebara energikällor är toppen! Mer el från kolkraftverk är botten! Sett i den kontexten är kärnkraft en bra lösning och ett komplement till förnyelsebara källor och för ett bättre klimat.

20 januari, 2008 19:35  

Skicka en kommentar

<< Home