Nya former för psykiatrisk vård
För ungefär ett år sedan tog jag upp folkpartiets vilja och ansvar för att psykiatrivården i Sverige når fler psykiskt sjuka. Då, 2007, satsades från riksnivån 500 miljoner kronor.
"Folkpartiet prioriterar det vår före detta partiledare Bertil Ohlin kallade ”det glömda Sverige”. Personer med psykiska problem är en sådan grupp. De syns sällan i tidningen om inte något våldsdåd har skett." (Citat ur rapporten En nystart för svensk psykiatri.)Idag presenterade regeringen ett lagförslag om en vårdreform som möjliggör öppen psykiatrisk tvångsvård som ett steg ifrån sluten psykiatrisk tvångsvård. (Länk till frågor och svar om lagförslaget.) Dessutom medföljer ett anslag till kommunerna, vilket är principiellt viktigt, nya uppdrag ska finansieras!
"Regeringen har under 2007 lämnat ett särskilt ekonomiskt stöd med 150 miljoner kronor till kommunerna för att förbereda kommunernas verksamheter för den nya vårdformen. För att utveckla kommunernas verksamheter för personer med psykiska funktionshinder kommer staten att ge kommunerna ytterligare 375 miljoner kronor för åren 2008-2010." (Citat ur socialdepartementets pressmedd.)Huruvida summan 525 miljoner täcker kommunernas utgifter kan jag inte bedöma. Dock torde det ge en kvalitetshöjning för de psykiskt sjuka som tvångsvårdas, att kunna få öppenvård på vägen ut istället för att direkt gå från sluten tvångsvård till öppen vård eller ingen vård.
Nästa steg anser jag vara att hemlösa med psykisk sjukdom eller missbruk ges tvångsvård. Det är inte acceptabelt att människor i vårat land hamnar i hemlöshet när vi har en socialtjänstlag som ålägger kommunerna ett omhändertagande ansvar.
Psykiskt sjuka och missbrukare som är hemlösa har fallit på ett personligt plan djupt och i det offentliga skattefinansierade skyddsnät som lagstiftas fram inte fångats. Uppgiften är kostnadstung och den åligger kommunerna, även om landsting, stat, samhället i stort och individen i fråga alla gynnas. Av den anledningen bör finansiering diskuteras på bredd om ett uppdrag att ge dessa hemlösa tvångsvård ska tas fram.
Etiketter: folkpartiet liberalerna, försäkringssystem, regeringen, solidaritet
3 Comments:
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bra att se andra bloggare skriva om detta då det verkligen är något som bör lyftas fram. Ute i verksamheteterna så tror jag inte att de miljoner som utlovas alls kommer att täcka det behov som kommer att finnas när lagförslaget implementeras.
I praktiken så används LPT-lagen på liknande sätt där man ger patienterna LPT-permissioner för att se efter om de klarar av att sköta sin medicinering.
Om den här lagen ska bli en förändring krävs nog att vissa människor nästan ständigt lever under Öppenpsykiatrisk tvångsvård vilket även låter som rätt omänskligt övervakande.
Tack för intressant blogg!
För längre utläggning se inlägg i bloggen.
Hur kan det komma sig att Sveriges medborgare så förbehållslöst köper det som landets frivilligorganisationer och socialtjänsten påstår att människor behöver? Dessa organisationer uppehåller sig uteslutande vid de olika diagnoser och symtom som individen uppvisar. Att människor saknar ett tryggt hem att gå till förvandlas i de hjälpandes ögon till en åkomma. En åkomma som bara förvärras för varje dag den drabbade tvingas gå med på de hjälpandes villkor. Tror verkligen Sveriges skattebetalande medborgare att hemlösa individer har särskilda grundläggande behov? Skiljer sig deras behov sig från en människa med ett hem att gå till? Vid de föreläsningar jag håller brukar jag ställa en fråga till åhörarna: "Om ni blir tvungna att välja bort jobbet eller bostaden, vilket skulle ni välja" På denna fråga har ingen ännu valt bort bostaden vilket jag tar som en bekräftelse på hur viktig den anses vara för vår existens. Har människor som förvägras ett hem inte samma grundbehov? Sveriges medborgare borde känna en djup oro kring det faktum en hemlös missbrukas så systematiskt av de som säger sig vilja hjälpa. Så som det ser ut i dag utgör den hemlöse en stor inkomstkälla för ett stort antal organisationsmänniskor. Något som bara kan fortgå så länge definitionen hemlös kvarstår. Det finns idag ca 900 organisationer i Sverige, dessa sammanslutningar avlönar ca 30 000 människor, sen plus alla volontärer de sysselsätter som hjälp åt våra ca 18 000 hemlösa. Så i praktiken blir hjälpen avsedd för våra hemlösa istället en hjälp att sysselsätta redan etablerade människor.
Rolf Nilsson
Föreningen Stockholms hemlösa
Skicka en kommentar
<< Home