onsdag, december 26, 2007

Katten på råttan, råttan på repet...

Krav på att bolagsskatten ska ses över skriver DN och citerar riksdagsmän. Vansinne hävdar jag; att i dagsläget se över endast en del av skattesystemet och sedan hoppas att det blir bra.

Det som behövs är en generalöversyn där skattesystemet förenklas, vilket jag också skrev om på julaftonskvällen efter de första tidningarna uppmärksammat skatteverkets uttalande om bolagsskatten.

Komplicerade system hämmar mindre företag mer än det hämmar större, men komplicerade system är hämmande för alla, även de som inte direkt berörs. Indirekt drabbas vi alla och oavsett om det är en nattväktarstat, en omyndigförklarande vänstervälfärdsstat eller en frihetlig välfärdsstat som man som politiker vill att skatterna ska bekosta så är onödig byråkrati något hela spektrat kan enas om ska bort.

Varför görs det då inte när det skulle gynna oss alla? Ja, det kräver mycket tid och energi att förklara stora förändringar och sälja i dessa. Dessutom ska det förhandlas mellan olika partier och en långsiktig lösning tas fram. Senaste större reformen jag känner till var i slutet av 1980-talet när folkpartiet tillsammans med socialdemokraterna städade upp i skattesystemet, och det är ju inte precis igår.

Per Westberg tar på sin blogg poäng på att politiker försöker ta poäng. "Det handlar alltså inte bara om ett plötsligt uppvaknande julafton i Nådens år 2007. Det handlar om ett uppvaknande som kunde ha skett redan 2001. Men den gången handlade det ju inte om ett privat företag som skatteplanerade utan om en kommun."

Förr eller senare bör Alliansen bli en rörelsen som driver även denna utveckling som till viss del även måste innehålla folkbildande delar. Uppgörelser mellan partier är bra men det är gemene man som ska vinna på förenklingarna och på så sätt vinnas över till att se fördelarna med ett nytt system. Oppositionen bör bjudas in de med, både av anledningen att systemet ska vara hållbart över flera val men också för att debatten inte ska hamna i ett träsk av ovidkommande känsloargument.

Etiketter: , , ,