måndag, december 24, 2007

GOD JUL - Förenkla skattesystemet

God Jul alla bloggläsare!

Förenkla skattesystemet så blir nästa Jul ännu godare. Nu ser det ut som om Ris a la Maltan sätts i halsen och blir ris på ryggen istället. Det lär bli ris till många av oss om 60 miljarder på ett snedvridande sätt undanhålls statskassan. Snedvridningar som bekämpar små och medelstora företag är långsiktigt mycket farligt.

Vad föranleder då ovanstående ord? Jo TT-notiser i DN och SvD som citerar SVT.

Ett särskilt stort GOD JUL kom från Regeringsrätten till alla svenska storföretag. SVT rapporterar att Skatteverket analyserat en dom i Regeringsrätten och kommit fram till att:
"Domen innebär att de stora bolagen kan undgå skatt genom att kvitta vinst mot ränteavdrag i nybildade dotterbolag som inte har något annat syfte än att minska skatten.

Det är investmentbolaget Industrivärden som i ett uppmärksammat skattemål nu fått rätt i den högsta rättsinstansen. Bolagsskatten blir därmed i praktiken frivillig för Sveriges alla storföretag."

(Länk till SVT:s inslag).

Länk till regeringsrättens dom i mål nr 6699-04, 6701-04 och 6703-04. Nedan ett utdrag som beskriver det fall som Industrivärlden använde för att visa att vad de gjort inte stred mot lagen.

Sveriges skattesystem gynnar storföretag och missgynnar små och medelstora företag, vilket gör att landet på sikt kommer dö sotdöden om inget görs. Förbättringar som regeringen hittills gjort kommer i skymundan om 60-65 miljarder skattekronor riskerar att utebli, vilket motsvarar 60-65 procent av företagsskatten.

Den kritik som regeringen fått, att den genomför bra reformer men misslyckas med att kommunicera dessa; all den kritiken faller platt om regeringen inte agerar för att komma till rätta med ett regelverk där små och medelstora företagare får dra lasset och storföretagen helt lagligt undgår företagsskatt.

Ett liknande system tillämpas för privatpersoner i Sverige där alla från låginkomsttagare och hela vägen upp till de som betalar "värnskatt" får stå för fiolerna vilket är extremt kontraproduktivt. Lägre skatter och större grundavdrag för privatpersoner och ett system där alla är med och betalar skatt bör gälla generellt, såväl företag som privatpersoner.

Förenkla skattesystemet! Låt propositioner och motioner hagla. Verka för breda lösningar över blockgränserna; vänstern och högern måste sluta krama värnskatten för att den politiska debatten ska kunna gå framåt i Sverige. Ingen gynnas av värnskatten, få gynnas av krångliga skattesystem.

Från Regeringsrättens hemsida: "Varför heter domstolen Regeringsrätten?
Domstolen fick, då den inrättades 1909, detta namn av den enkla anledningen att den övertog uppgifter som regeringen tidigare ansvarat för. Egentligen borde domstolen heta Högsta förvaltningsdomstolen, men man har av historiska skäl valt att behålla det gamla namnet."

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kunde inte hålla med mer! Det är medelinkomsttagarna som betalar mest skatt liksom de små och medelstora företagen. Det finns t.o.m. fåmansbolagsregler för att begränsa småföretagares rätt att dra skattemässiga fördelar från sina bolag. Allt för att inte grannen ska bli avundsjuk på den egne företagaren. Eller? Det är lustigt när de stora bolagen nästan kan göra vad som helst och komma undan skatt.
Sedan är grundproblemet att skatterna är alldeles för höga så att man tvingas jaga ofta löjliga avdrag här och där. Jag tycker man borde införa plattskatt. Enkelt och rättvist för alla och det gör att man motiveras att jobba mer, tjäna mer och därmed också betala mer skatt.

25 december, 2007 03:24  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Tack för medhåll och tillägg.

Det är viktigt att skapa opinion för en förändring. Regeringen kommer förmodligen inte ta mediestriden om det inte visar sig ett starkt folkligt stöd.

För ett bättre Sverige krävs fortsatt förändring och då måste fler göra sin röst hörd i debatten. Åsikter som bygger på logik är styrkan och svagheten hos Alliansen.

Motståndarsidan ser mellan fingrarna vad gäller logik och så länge vänsterns argumentation tas på allvar så är utbildningsnivån för låg. Opinionsbilding och upplysning måste gå hand i hand.

Jag som folkpartist har min utgångspunkt i logik och inte bara känslor, upplysning om att det både Du "anonym" och jag skrivit är verkligheten vi lever i bygger den logiska grunden för opinionen.

Vi måste dock vara många som skriver och säger det i vardagen för att nå framgång.

25 december, 2007 13:20  

Skicka en kommentar

<< Home