torsdag, december 27, 2007

Muslimer dödar inte muslimer

"Muslimer dödar inte muslimer" sa Bo Inge Andersson i SVT24 kl 15 idag och citerade Benazir Bhutto. Den muslimska civilsationen som bl.a. Per Gudmundsson skriver om i SvD och islam som religion accepterar inte att muslimer dödar muslimer. Ändå dödas människor i Afghanistan, Irak och idag Pakistan av vad som även denna gång förutsätts vara islamska extremister.

Hur ska det då gå att komma till rätta med problemet att extremister finner sig ha rätt att bringa såväl meningsmotståndare som tredje man om livet? Första steget måste vara att våga stå upp för sina ideal vilket bl.a. Bhutto gjorde.

Nedan följer fyra klipp ur debatten och sedan mitt bidrag till densamma:

Carl Bildt, Alla dessa dagar:

Bo Inge Andersson, SVT:

"Det mesta tyder på att detta är ett verk av extrema muslimska
krafter som hon utmanat, både som västinriktad och som kvinna. Hon
har klart sagt i från han hon ville bekämpa muslimska extremister.

I samband med ett attentat i höstas då hon återvände till Pakistan fördömde
hon terroristerna och hänvisade till att de handlade mot Koranen.

Kanske finns det en positiv följd av attentatet: Att den muslimska världen börjar
ställa frågor om extremistiska blodiga människoföraktande metoder."

DN:s Lilly Hallberg ger en mer negativ syn än Bo Inge Andersson:

"Sten Widmalm är långt ifrån säker på att dagens mord är kulmen på konflikter och våld i Pakistan, tvärtom: risken är stor att oron kommer att accellerera ytterligare.

Särskilt i den Nordvästra Gränsprovinsen, NWFP, har de islamistiska grupperna radikaliserats och där finns också en historia med samarbete med talibanerna i grannlandet Afghanistan sedan
1990-talet."

Per Gudmundsson, SvD

"De strider som Musharraf fört med vänster hand för att rensa landet från talibaner och terrorister kommer efterträdaren att tvingas trappa upp. Det enda ljuset i mörkret är att det folkliga stödet för Pakistans kamp mot det besinningslösa våldet kommer att öka efter mordet på Bhutto. Hennes grav kommer för alltid att bära vittnesmål om att terrorismen främst inte är någon motståndsrörelse mot USA eller Väst, utan mot civilisationen som sådan. Den mördar fromma muslimer, självständiga kvinnor och socialdemokrater. Den mördar demokratin.

Frontlinjen i den striden - inte kampen mellan civilisationer utan kampen för civilisation - skär rakt igenom Pakistan, rakt igenom Rawalpandi där Benazir Bhutto mördades."


Denna muslimska civilisation eller som Bo Inge Andersson uttryckte det i Rapport kl 18, det civila muslimska samhället. Är det vårt hopp? Ja, medelsvensson i Mellanöstern utgör grunden för demokratin precis som medelsvensson gör i Europa och resten av världen.

Hur ska vi som tror på mänskliga fri- och rättigheter då inte bara hamna i majoritet utan även vinna extremisternas förtroende? Respekt för varandras olikheter är som jag ser det ett steg, men respekt måste gälla åt bägge håll och där det fallerar idag. Hur vinner vi då respekt och förtroendet hos extremisterna? Vi måste skapa en liberalare värld, vi måste visa dessa länder och människor solidaritet. Ge människor hopp om en bättre värld, bryt fattigdom genom utbildning och frihandel. Beivra brottslighet men utan att inkräkta på yttrandefrihet och religionsfrihet.

Etiketter: , , ,