tisdag, mars 18, 2008

Tre frågor...

Folkrättsfråga:
Kommer de tre C-17 flygplanen i SAC, Strategic Airlift Capability, att målas om varje gång ett av de 14 ägarländerna väljer att använda det? Statsluftfartyg kan vara en känslig fråga.

(Länkar: DN och FM.) Bra att Sverige är med och bygger upp SAC. Lätt förväxlat med SAK Svenska Atlantkommitén som är en förening för upplysning och debatt kring NATO-frågan, ett vällovlig syfte det med och extremt viktigt i en annars lätt skev svensk NATO-debatt.

Sverige gör rätt när vi är med och tar ansvar för strategiskt transportflyg, äntligen är vi fria och inte längre i händerna på supermakter - tänk om (v) kunde se det.

Definitionsfråga:
Måste EU vara begränsat till Europa? Fler medlemsländer in i EU!

NATO-landet Turkiet ligger som bekant inte mer vid nordatlanten än Eurovisionsschlagerlandet Israel i Europa, så måste den Europiska Unionen hålla sig till Europa? Det känns ungefär lika konstruktivt som att vi skulle diskutera regionindelning i Sverige utfrån landskapsgränser eller folkland. Exempelvis Småland som en region istället för att gå åt olika håll eller att svealänningarna på Åland skulle kämpa för att åter införlivas i Sverige pga att det historiskt är en del av Svealand.

Tempus tar upp "Var slutar Europa?" och skriver om österrikiskan Benita Ferrero-Waldner, EU-kommissionär för utrikes relationer och omvärldspolitik, som reser runt i EU:s grannländer och "Hon kräver mera demokrati och lovar i gengäld ”stabilitet, säkerhet och välstånd”." Bravo!

Fler länder in i EU, det gör världen till en bättre plats. Samtidigt måste vi driva på utvecklingen i EU så att vi kommer bort ifrån CAP (LYMEC-kampanjen: CAP is crap!). Vi kan dock inte fastna i en mental låsning om vilka länder som ska kunna ges medlemskap.

Valfrihetsfråga:
Varför skulle finansiering av barnomsorg principiellt skilja sig från annan konkurrensutsatt offentlig verksamhet? Vårdnadsbidrag är en offentligt finansierade barnomsorg precis som förskolor med maxtaxa är det. Skulle den verkliga kostnaden för barnomsorg tas direkt från föräldrarna skulle få ha råd, vilket vore samhällsekonomiskt kontraproduktivt.

På DN går alliansens ledare idag ut och förklarar sin gemensamma syn på förskola och barnomsorg. Kul att de hakar på tåget på riksplanet, exempelvis talar de för att förskolechefer ska inrättas och motsvara skolans rektorer, Haninge har redan förskolerektorer. Haninge har dessutom kommit långt i arbetet med kvalitet. Det senaste exemplet är kvalitetskriterier i Haninges förskolor, vilket omfattar såväl fristående som kommunala förskolor.

Etiketter: , , , , ,