tisdag, april 01, 2008

Miljö- stryks ur namnet

Nja, det är inte miljöpartiet de gröna jag talar om även om Grön ungdom vill att deras moderparti ska stryka miljö ur partinamnet. Det är Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen som framgent föreslås heta Stadsbyggnadsförvaltningen, det framgår av nämndhandlingarna som rör morgondagens Stadsbyggnadsnämndssammanträde.

Miljöinspektion sköts från 1 april av Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund som är ett samarbete mellan Haninge, Nynäshamn och Tyresö.

Förbundet gör att inspektörerna kan vara mer nischade och på så vis täcka in mer av det kommunala inspektionsverksamheten. Det här är ett lyft för miljö- och hälsoskyddsinspektionsverksamheten men det synliggör även ett svenskt strukturellt problem.

Inspektion av det här slaget bör inte vara en kommunal uppgift då den helt dikteras från riksnivå, samt då till och med en stor kommun som Haninge (Sveriges 25:e största) behöver gå samman med andra för att rimligen kunna nå målen. Det synes mig en självklarhet att området behöver övergå till staten.

Etiketter: ,