onsdag, mars 19, 2008

Lissabon och fler steg för ett bättre EU

Tjänstesektorn är personalintensiv och kan vara en ingång på arbetsmarknaden för många unga. Sektorn har tyvärr inslag av svartarbete, nu kommer Sverige bli av med en del svartarbete och dessutom får fler jobb ++

Regeringen presenterade idag förslaget att sänka arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år till 15,74%. Principen att enkla regler är bra står finansminister Anders Borg bakom, men talar ändå om att det varit bättre om förslaget kunnat gälla endast tjänsteföretag. Jag tycker att dagens förslag är bra, till och med bättre än ett förslag där endast en sektor får lägre avgifter. DN citerar Borg:
"- Den slutsats jag drar är att man ska vara försiktig med komplicerade förslag.
Men sedan kan jag också säga att jag inte är en stor vän av europeisk byråkrati.
Europa står i spagat på grund av byråkratiska regler. Problemet med det förra
förslaget är det bidrag som EU-kommissionen gjort med begränsningarna, sade
Anders Borg på presskonferensen."
Borg sa lite mer i sammanhanget än vad DN citerade, bland annat
"... jag är inte en stor vän av europeisk byråkrati. Jag tycker det är oerhört
frustrerande att man [regeringen och EU-kommissionen] har samma uppfattning om effekten av förslaget och så sitter man [EU] med ett regelverk från 1950-talet."
samt "Europa står i spagat mellan Lissabonstrategin och byråkratiska regler. Det måste vi ta oss ur."
Länk till regeringen, citaten 24 minuter in i sändningen.

Sverige måste vara pådrivande för att EU:s byråkrati både minskar men även moderniseras. En demokrati behöver en byråkrati, men den ska vara ändamålsenlig för demokratin och den ska vara i fas med verkligheten. Statsstöd är inte en bra väg att vandra, det kunde EU enas kring redan tidigt, men nästa steg blir tyngre att ta när särintressen kämpar emot. Särintressen som är allt från lantbrukare i vissa länder till byggnad(s) i Sverige, de vill inte ha en solidarisk värld. Hur förklarar man annars försvaret av CAP eller motståndet mot EG-domstolens beslut i Vaxholmsmålet?

Nu kommer fler ungdomar få jobb i och med att personalkostnaderna minskar, lönerna hålls samtidigt fortfarande uppe. Här finns bara vinnare, stat och kommuner genom att färre går på bidrag, företagen genom att de kan anställa fler och den enskilde som får jobb! Win-win-win!

Etiketter: , , , ,