söndag, april 20, 2008

Huddinge förblir enat

Nyheten är förhållandevis lokal och lite av en ickenyhet eftersom utfallet blev status quo, men det finns intressanta frågor som är värda att diskutera kring kommunindelning.

Från DN:s artikel om nej-resultatet:
"- Jag är aldrig i de andra delarna av kommunen. Egentligen har vi inte med Huddinge att göra. Samtidigt kan man vara orolig för att om vi blir en egen kommun är den för liten och att det kostar en massa pengar.

Även enkäten som gjorts i övriga Huddinge, som inte fick rösta på söndagen, redovisades under kvällen. Av 2000 tillfrågade var 72 procent mot en delning och bara 15 procent för.
" (DN)

Även om Huddinge nu fortsätter att ha över 90 000 invånare och är en stor svensk kommun så är den fortsatt mindre än grannen Stockholm och dessutom har de högre kommunalskatt än Stockholm.

I januari stack jag ut hakan lite och skrev grannkommunerna Huddinge och Drevviken, men någon ytterligare kommun tror jag inte en regering skulle tillskapat oavsett partifärg och utgång av folkomröstningen. Däremot borde kommungränser precis som regiongränser ses över utifrån nuvarande och framtida kommunikationer och arbetsmarknader, istället för som nu efter medeltida församlings- och sockenindelningar. Ett stort plus i kanten ska de som arrangerade omröstningen ha, den del som röstades om var nämligen inte en församling utan en ny geografisk yta. Resultatet blev ändock nej:

"När alla röster hade räknats vid 22-tiden på söndagskvällen hade Nej-sidan fått 58,8 procent och Ja-förespråkarna 40,0 procent. För att föra frågan vidare till regeringen hade Huddinges kommunpolitiker krävt att 60 procent av de avgivna rösterna skulle vara för ett ja.

Valdeltagandet var 52,6 procent bland de 15.848 röstberättigade - klart högre än 1999 när Huddinge förra gången röstade om att knoppa av de östra delarna Trångsund och Skogås. Då var valdeltagandet bara 36,3 procent.
" (DN)

Etiketter: , , , ,

3 Comments:

Blogger Per Westberg said...

Bilda en kommun av hela Södertörn.

22 april, 2008 07:37  
Blogger Per Westberg said...

Bollnäs och Ovanåker skulle också kunna gå ihop ;)

22 april, 2008 07:37  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Haninge med 73 000 invånare är till befolkningsstorlek Sveriges 25:e största kommun, Huddinge är cirka 20 000 fler, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö, Nykvarn, Södertälje och Salem, kanske även fler som exvis Nacka... osv så blir vi mellan 400 000 - 500 000 människor.

Förvisso mindre än Stockholm till befolkning och till ytan mindre än Kiruna som du exemplifierat med på din blogg. Men vad händer med den lokala demokrati, det lokala självstyret? I vissa frågor är Södertörnskommunerna överens exvis Brandförsvar där även Ekerö nyligen gått med, medan andra frågor som det nya Miljö- och hälsoskyddsförbundet är en sammanslutning av tre kommuner där övriga ansåg att de för stunden bättre gagnades av att fortsätta att driva arbetet i egen regi. På sikt ansluter sig nog fler kommuner till Miljö- och hälsoskyddsförbundet på samma sätt som fler slutit sig till både Brandförsvar och till SRV.

Tillsammans med landstinget och Värmdö har Haninge och tre andra Södertörnskommuner Forsknings- och utvecklingscentrat Nestor. Det finns även andra samarbeten men poängen är att konstellationerna är olika beroende på de bedömningar politiker i den enskilda kommun gör. Vad gynnar vår kommun?

OBS-regionen: Ovanåker-Bollnäs-Söderhamn kände jag förhållande vis väl då jag bodde där men uppdaterar mig numera mest sporadiskt om förhållandena där.

Några av mina tankar kring OBS-regionen. Även om Bollnäs numera inte styrs av s så tror jag att politikerna i Ovanåker skulle akta sig. Politiker kan även tänkas ta annan hänsyn, exvis väljarstöd, och med ideologiska glasögon göra bedömningar om kommunens bästa. Således ligger nog Söderhamn pyrt till, både för att de är röda och för att de går sämre än Bollnäs som i sin tur ska mäta sig med det företagsamma Ovanåker. Varför (Bollnäs går bättre än Söderhamn är dock svårt att svara på vad jag förstått.)

Lite raljant kan man nog påstå att Bollnäs som nu gått om Söderhamn i befolkning inte längre behöver mäta sig och således har ett incitament mindre att gå samman med Ovanåker.

Kommunreformen på 70-talet gjorde att Alfta socken tillhörde Bollnäs kommun men bytte sedan till Edsbyn även om de nog helst varit själva. Kanske skulle en sammanslagning och de stordriftsfördelar som då vinns kunna övervinna lokalpartiotismen men då kvarstår frågan om majoritetsförhållanden. Bollnäs kanske skulle befrias från Sjukvårdpartiet (!) och sd i kommunfullmäktige.

Jag ser att kommentaren drar i väg i längd, vi får nog fortsätta den här konversationen via ett annat media och vid en annan tidpunkt.

Tack för kommentarerna Per.

23 april, 2008 23:11  

Skicka en kommentar

<< Home