torsdag, maj 01, 2008

Går vi en ny upplysningstid till mötes?

Frihet och solidaritet var paroller i dagens demonstrationståg. Jag tycker att det är härligt att tusentals människor samlas för att visa sitt stöd för frihet och solidaritet.

Man skulle kunnat tro att det var folkpartister som utgjorde demonstranter eftersom vår ideologi Liberalismen bygger på tre pelare: Andlig frihet, materiell frihet och solidaritet. Nu var det i huvudsak de något längre till vänster som försökte sig på att demonstrera för frihet och cuf som demonstrerade för solidaritet, även om liberala ungdomsförbundet i Jönköping tågade med cuf.

Till och med moderat skolungdom passade på att vara ute med blå ballonger, toblerone och plakat för att göra sin röst hörd. Att använda toblerone tycker jag är lite lågt. Det räcker med att lyssna till det Mona och kompani vill göra framgent för att förstå vilka förluster det skulle innebära för Sverige. Att de varit ansvarslösa på flera punkter tidigare både på personliga plan och samhällsekonomiskt är inte lika illa som att de vill grusa maskineriet och försämra vår gemensamma framtid. Deras partsintressen blir dessutom gång på gång mycket tydligt, ett exempel här nedan:
"Strejker bland offentliganställda och första maj brukar inte vara en lycklig kombination för socialdemokraterna. Men det beror på att partiet oftast sitter vid makten.

Den situationen inträffade senast för fem år sedan, när Kommunal gick ut i en omfattande strejk under parollen "Vi tar fajten". Dåvarande statsministern och partiledaren Göran Persson växlade under våren 2003 mellan vagt stöd och varningar för att Kommunals krav skulle leda till en skadlig lönespiral. Resultatet blev till sist också ett ganska klent utfall av konflikten.

Men i opposition förra våren var Mona Sahlins stöd för Kommunal alltså ett helt annat. Resultat 2007 blev också med Kommunals egna ord "ett av arbetsmarknadens bästa avtal".

Det finns flera möjliga förklaringar till att socialdemokraterna håller större distans till sjuksköterskorna.

* Vårdförbundet är ett TCO-förbund och saknar därmed LO-förbundets Kommunals organisatoriska koppling till partiet.

* Alla löner är relativa och om Vårdförbundets får igenom sina lönekrav blir Kommunals framgång i fjol relativt sett mindre. Om Kommunal vill kompensera sig kan det skärpa konflikten med "manliga" LO-förbund som IF Metall.

* Vårdförbundets ordförande valde att tala på vänsterpartiets första majmanifestation i Stockholm." (SvD: Det är skillnad på kvinnor och kvinnor)

En ny upplysningstid har kanske kommit till Sverige när till och med dem vi i dag benämner vänster säger sig demonstrera för frihet. På andra håll i världen råder fortfarande ett mörker; bilderna nedan är från Kiev och St Petersburg.

Etiketter: , , , ,