måndag, april 21, 2008

Bekämpa pirater eller undervisa kärnkraftverksoperatörer

Två saker en svensk sjöofficer skulle kunna ägna sig åt förutom det uppenbara dvs sjöstrid i hemmavatten eller politik.

Bekämpa pirater
Att slåss mot sjörövare kan låta främmande men är än idag en uppgift för all världens försvarsmakter/flottor. SR igår om en spansk båt som kapades av pirater och DN idag om ett japanskt tankfartyg som besökts. Under min tid vid militärhögskolan ingick bl.a. en utbildningsexpedition ombord HMS Carlskrona och när vi ankrade utanför Jamaicas huvudstad Kingston sattes piratvakt därför att det just den dagen varnades för pirater på två ställen i världen: 1. Västafrika; 2. Kingston, Jamaica. En lite overklig känsla och samtidigt en realitet vi måste förhålla oss till.

Företeelsen är dock inte ny för svenska flottan som under 1800-talet var i medelhavet för att skydda svenska handelsfartyg mot sjörövare, då från Barbareskstaterna, en sysselsättning som idag skulle kunna företas utanför Afrikas horn eller Sydkinesiska sjön.

Undervisa operatörer
I samband med Försvarsbeslut 04 (FB04) arrangerades arbetsmarknadsdagar i Excersihallen på Berga. Jag och de flesta andra under 35 års ålder, det var vi som skulle bort i de första beskeden, vi besökte den hall fylld av rekryterande företag som Excersihallen omvandlats till. Ett av de företag som var på plats och rekryterade personal var Kärnkraftssäkerhet och Utbildning AB, de ville ha instruktörer till utbildningsanläggningarna och de söker alltjämt personal.

SR rapporterar även om att universiteten har lärarbrist inom kärnteknikområdet. Det är som om hela kärnkraftbranschen allmänt setts ungefär som att lära sig ADB i Stordatormiljö, inga större framtidsutsikter. Nu äntligen kommer vändningen, opinionen har svängt till kärnkraftens och klimatets förmån samt att tankeförbudslagen är borta.

Vi lever och har alltid levt i en värld, vi bör därför precis som tidigare gemensamt ägna oss åt att skydda världen mot pirater. Vi bör även ha kärnkraft och dessutom utveckla tekniken kring kärnkraft samtidigt som nya tekniker ska tillåtas och ingen forskning förbjudas.

Etiketter: , ,