onsdag, juni 25, 2008

Folkmord på uppsegling, igen

Rwandas och Burudnis Hutu/Tutsibefolkningar utsattes för folkmord, hade tidiga ingripanden i konflikten mellan de av Belgien två skapade folkgrupperna kunnat rädda liv? Förmodligen, men omvärlden överrumplades.

Darfurprovinsen i Sudan och angränsande områden Tchad lider människor svårt, många har dödats, massor har blivit flyktingar. Det här har pågått under en längre tid och utländsk (bla svensk) trupp finns nu på plats och lindrar nöden, om än att konflikterna fortgår.

Zimbabwe...
Läs Birgitta Ohlssons (fp) text på SvD idag:
"Demokratiska stater som Sverige ska aldrig acceptera att Mugabe håller sig kvar vid makten med hjälp av kulor i stället för via fria och rättvisa val.
Mördandet, tortyren och tvångsförflyttningarna måste stoppas. Den tysta diplomatins tid är över. Bilderna från Zimbabwe den senaste månaden har plågat mig djupt. En bekants politiskt aktiva unga broder mördades brutalt.
Det sargade liket lämnades utanför familjens hus för att avskräcka andra att engagera sig för oppositionspartiet MDC."

Läs i DN/TT om Cosatu (Zimbabwes motsvarighet till LO):
"Cosatu anklagar Mugabe för illegalt styre"

Läs i DN/TT om diplomaters och politikers åsikter:
"Ett militärt ingripande i Zimbabwe med Storbritannien i spetsen. Det kan bli nödvändigt för att förhindra att valvåldet leder till ett folkmord likt det som ägde rum i Rwanda i mitten av 1990-talet, varnar en brittisk toppdiplomat. "

"I London konstaterade förre fredssamordnaren och toppdiplomaten Paddy Ashdown att situationen i Zimbabwe kan förfalla så till den grad att det leder till "ett folkmord... något som påminner om Rwanda".
- I så fall vore ett internationellt militärt ingripande, med Storbritannien i en "delikat roll" på grund av sin position som tidigare kolonialmakt i Zimbabwe, något man måste överväga, sade han till tidningen The Times."

"Storbritanniens Afrikaminister Mark Malloch-Brown såg möjligheten att placera fredsbevarande styrkor från Afrikanska unionen (AU) i Zimbabwe som mer realistisk."

"Men störst möjlighet att pressa fram en lösning har AU och [Södra Afrikas samarbetsorganisation] SADC enligt [Sveriges ambassadör i Harare, Sten] Rylander eftersom det i Afrika finns en stark hållning om att kontinenten ska lösa sina egna konflikter."

De avslutande orden i Birgitta Ohlsson artikel på SvD Brännpunkt:
"Skulle Mugabes diktaturregim fortsätta är det viktigt att Sverige tydligt stödjer de demokratiska krafterna. På samma sätt som vi förr stolt stödde befrielse­rörelserna i södra Afrika mot kolonialismen har vi samma moraliska skyldighet idag att stödja demokratikämpar.
Ett första steg är att vägra erkänna diktator Robert Mugabes regering baserad på en statskupp utan fria val."

Jag tycker att det för Sverige är dags för en militär samövning med Sydafrika, i Sydafrika, nära gränsen. Det är dags att agera och visa att vi menar allvar. Kan Sverige skicka styrkor till södra Afrika så tror jag också att AU och SADC kommer att ha lättare att ställa styrkor till förfogande snabbare.

Etiketter: , ,