torsdag, augusti 28, 2008

Frihet, framsteg, folkpartiet

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg presenterade iag delar av forsknings- och innovationspropostionen. Jan Björklunds kommentar till DN från BMC i Uppsala, dvs samma plats Haninge kommun var igår för att lära om spårbilar.
"- Det här är mycket mer på fyra år än vad den förra socialdemokratiska regeringen gjorde på tolv år, sa utbildningsminister Jan Björklund (fp) vid en pressträff på Biomedicinskt centrum i Uppsala."
Sen är det klart att oppositionen hävdar att de minsann kunnat skaka fram ännu mer pengar, märkligt att de inte gjorde det innan de förlorade makten kan tyckas. De har anpassat sig förr när strukturomvandlingar och liberaliseringar skett, miljöpartiet är ju till och med varma förespråkare av liberaliseringar som friskolereformen inneburit. Nu vill de vara med på tåget och stöder därmed också indirekt folkpartiets tydliga forskningslinje. Gott!

Samtidigt försöker Ohly på sin kant dra lite uppmärksamhet och ljus till det mediamörker som omsluter vänstern en glädjens dag som denna när regeringens fantastiska forskningssatsning läggs fram. Lars Ohly vill prata lite med miljöpartiet och sossarna, men inte samarbeta så mycket att ett regeringsalternativ skapas.

Folkpartiet har de senaste dagarna, förutom på forskningssidan i regeringen också hållit sig framme i opinionsbildninge med det mycket rimliga kravet att Sverige ska ges politiskt inflytande över NATO, dvs inte bara delta och betala utan också kunna påverka. DN igår, DN idag.
"- Vi deltar i Natoledda internationella insatser. Vi har infört Natostandard när det gäller materiel och utbildning i försvaret. Vi både betalar medlemsavgiften och deltar på mötena, men har ingen rösträtt inom Nato, säger Allan Widman, folkpartiets försvarspolitiske talesman, till Dagens Nyheter."
Slutligen vill jag passa på att tipsa om en blogg jag nyligen stött på Den hälsosamme ekonomisten; denne har på ett klokt sätt kommenterat kring forskningssatsningen, klyftorna som jag också bloggade om igår och jobbskatteavdragets höga självfinansieringsgrad. Kul läsning.

Etiketter: , , , , ,