söndag, november 09, 2008

Ljusglimtar i den mulna vädret

Susade igår morse ombord ett X2000-tåg genom ett gråmulet sydsverige på väg mot Helsingborg. Nu sitter jag på ett likadant tåg men reser denna gång i motsatt riktning.

Tåg är ett effektivt, trevligt och klimatsmart färdsätt. Halva resan sker tack vare den klimatsmarta kärnkraften, hälften tack vare andra elkraftkällor skulle man kunna sammafatta det hela med.

Det sprack upp i molntäcket över Helsingborg under lördagen men det klingar ändå falskt med "Vad ska in? Sol och vind! Vad ska väck Barsebäck!" Vi fick visserligen lite solglimtar och blåst och regnar har det också gjort, men att stänga kärnkraft i Sverige och därmed öka användningen av kolkraft i Danmark/Polen/Tyskland för att förse Sverige och Europa med el är helt upp åt väggarna världsfrånvänt.

Föreningen Norden är anledningen att jag varit i Helsingborg och förutom att lyssna till ett glimrande kulturprogram med nordiska författare på stadsteatern vilket var fantastiskt underhållande så ägnades huvuddelen av helgen åt att samtala, bl.a. kring klimatfrågor vilket är stort i Nordenrörelsen. Snart lanseras två moduler för studiecirklar inför COP15, det är Föreningen Norden som tillsammans med bl.a. Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram modulerna. Ta chansen och lär dig mer i studiecirkelform, det kommer inte bara vanliga cirklar utan även e-cirklar som erbjuds, verkligen något jag kan rekommendera för att bredda allmänbildningen inför COP15 om ett år.

Föreningen Norden är en ljusglimt i svenkt kulturliv och förhoppningsvis även mer i svensk debatt. Vanligen sker arbetet genom att verka utan att synas, eftersom föreningen har så goda kontakter i hela Norden. Nu med klimatarbetet kan föreningen även synas genom att vi för första gången blir verkligt synliga på nätet med en gedigen ämnesspecifik hemsida som snart lanseras och därmed tillgängliga för en betydligt bredare allmänhet.

Andra ljusglimat är bl.a. en liten notis i Svenskan i lördags, det rör äldreomsorgen och att nya yrkeskrav för personalen ska tas fram. Haninge har redan genomfört ett gediget kvalitetsarbete och det är troligen en av anledningarna till att Haninge identifierats ha Sveriges bästa äldreomsorg. Folkpartiets krav på kvalitetskontroller är en god och högst framkomlig väg i både skolsammanhang som i äldresammanhang, mer av den varan! Jag ställer mig dock inte odelat positiv till äldreomsorgsministernas förslag om en ny yrkeskategori som ersätter undersköterskor och vårdbiträden, kvalitetssäkra istället varje yrkeskategori och återupprätta undersköterskornas ställning som fått stå tillbaka till förmån för sjuksköterskorna.

Etiketter: , , , ,

2 Comments:

Anonymous wodinaz said...

Kärnkraft i all ära, men inte Barsebäck. Att placera ett kärnkraftverk så nära ett annat lands, alltså Danmarks, huvudstad är en obeskrivligt arrogant handling, ja nästan en krigsförklaring.

Vad skulle Sverige säga om finnarna började bygga kärnkraftverk på Åland?

Fast ja, Sverige har ju ingen självbevarelsedrift längre, de skulle säkert tycka det var hyvens.

Kärnkraft i någon mån, visst, men på vettiga geografiska platser.

30 november, 2008 15:59  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Hej Wodinaz,

El rör sig över gränserna därför att vi byggt samman våra elnät och även handlar med varan. Koldioxid rör sig över gränserna för att administrativa gränser inte kan hindra det faktum att vi lever på en och samma planet.

Ett kolkraftverk utanför Peking eller ett kärnkraftverk utanför Köpenhamn, vad är sämst?

08 december, 2008 16:19  

Skicka en kommentar

<< Home