Saltsjöbaden 2.0 blev visst bara BETA
Arbetsmarknades parter kunde enas om ett nytt huvudavtal, eller kanske inte ens om vad de skulle förhandla om. Jag har läst och lyssnat till DN, men endast ögnat på inledningarna av LO/PTK respektive Svenskt Näringslivs förslag. LO:s bristande vilja att förhandla om huvudavtalet kommer sig högst troligt av bedömningen att de nu har en gynnad ställning, som därmed skulle hotas.
1938-års huvudavtal förhandlades fram när nazisterna styrde ett korporatistiskt Tyskland och Stalinisterna en kommunistisk Sovjetunion. Världen har ändrats sedan dess och så även huvudavtalet till delar. Stora förändringar tvingades fram av lagstiftaren i form av LAS och MBL, där kunde alltså inte parterna enas varpå LO gick till sin partipolitiska gren. Ett tydligt avsteg från den svenska modellen och en belastning för samhällsekonomin genom bl a inlåsningseffekter på arbetsmarknaden.
Jag hade önskat att LO och PTK haft kraft nog att ta sig loss från betongen, nu brinner betongen/chansen inne. Ledsamt för alla som bor i Sverige, för på sikt blir vi alla fattigare genom det här suboptimerandet.
För de som fortfarande orkar läsa; Av att döma från respektive organisations uttalanden har LO en bättre och modernare kommunikationsstrategi genom att snabbt lägga ut videos och även bägge avtalsförslagen. Där LO brister i kommunikation, förutom i trovärdighet när bl a talar om att de inte vill ha in lagstiftaren, är i deras stela LO-kommentar om avslutade förhandlingar. LO:s webb-TV-inslag har jag länkat till nedan, tips hoppa in 4-5 minuter.
Svenskt Näringslivs uttalande bl a:
"– Redan när Svenskt Näringsliv bjöd in till förhandlingar i september 2007 förklarade vi att ordentliga begränsningar i möjligheterna att utnyttja konflikträtten, framför allt sympatiåtgärder, var nödvändiga. Vi sa också att dagens turordningsregler i LAS, sist in först ut, inte längre fungerar för företagen och inte heller innebär någon verklig trygghet för de anställda varför de måste ersättas med turordningsregler som bygger på de anställdas kompetens och skicklighet. Dessa två krav har jag mycket tydligt upprepat både under de inledande samtalen och under förhandlingens gång.
– Svenskt Näringsliv överlämnade i förra veckan ett heltäckande förslag till huvudavtal som också innehöll ett förslag till förstärkt omställningsstöd och till en partsreglering av den så kallade Laval-frågan.
– Men när LO och PTK idag återkom med en reaktion på detta förslag blev det uppenbart att de inte kan tillnärmelsevis tillgodose våra krav på förändringar när det gäller konfliktreglerna och turordningsreglerna i LAS. Deras förslag innehöll däremot en lång rad fackliga krav som bland annat skulle innebära betydande nya kostnader för företagen. En förutsättning för att diskutera dessa krav var naturligtvis att vi i rimlig utsträckning skulle få gehör för våra båda hjärtefrågor. När detta visade sig vara omöjligt fanns inga förutsättningar att fortsätta förhandlingarna, säger Jan-Peter Duker"
LO:s förhandlare
LO och PTK:s pressträff
Etiketter: arbetsmarknad, globalisering, samhällsekonomi
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home