fredag, september 25, 2009

Skriftliga omdömen: Jan Björklund i TV4

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) står upp för Haninge och för Sveriges lärar- och förskollärarkår. Björklund påtalar även att Haninges beslut är taget i bred enighet. Att så är fallet förstärker jag gärna, här har FP suttit i kommunledning sedan 1991 med olika koalitionsparter. Vi verkställde med kraft flumskolan och såg dess effekter. Vi valde då i bred enighet att vända utvecklingen, att ta vårt politiska ansvar och fokusera på kunskapsuppdraget. Det kräver att verksamheten följs upp. En del av det är skriftliga betygsliknande omdömen. Det fungerar och ändå vill några på riksplanet och de lokala trotskisterna tillbaka in i en återvändsgränd.



Vanligen brukar M och S gruppledare framträda nu ska jag istället citera Carl Norberg (S) i Haninge: "Vad spelar det för roll om man skriftligt uppskattar individer i förhållande till vad samhället eftersträvar? Kommer individerna att lära sig mindre? Den minsta effekt som torde uppnås är ju i alla händelser att eventuella bristförhållanden kan uppdagas.

Ingen behöver väl göra varken mer eller mindre för att det sätts skriftliga omdömen? Och det som vederbörande upplever i form av olust genom detta har ingen förklaring i det skriftliga omdömet i sig, utan fastmera i den självsyn som individen ifråga har. Och då torde ju detta vara det mest effektiva sättet att uppdaga denna problemställning för att därigenom kunna åtgärda ett problem som annars kommer att växa sig starkare med tiden, och som i värsta fall till sist blir ohanterligt."

Etiketter: , ,

6 Comments:

Anonymous Andreas Ribbefjord said...

I inslaget undras det om vad "betygsliknande omdömen" egentligen är. I Haningefallet tvingade Skolinspektionen oss i praktiken att göra om omdömena för att ta bort betygskaraktären i dem.

"Betyg" var då, kom förvaltningen fram till, att ett omdöme sammanfattas i en siffra eller bokstav. Det hade alltså varit okej att skriva precis samma sak i löptext. Lite Kafkaartat, faktiskt.

01 oktober, 2009 23:46  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

(S)vensk politik har tyvärr Kafkainslag. Min uppfattning är att det rör områden där ideologiska låsningar omöjliggjort/omöjliggör politiska lösningar.

Det är något som vi har att hantera denna mandatperiod men än mer nästa mandatperiod, då Rörelsen är mer öppen för förnyelse. Nu har de en läpparnas bekännelse avseende framtidstro men det kommer kanske ta några valförluster till för dem innan vi kan nå de riktigt breda överenskommelserna till gagn för Sverige.

Tills dess måste vi själva och i samarbete med moderater, miljöpartister, kristdemokrater och den andra hälften av de framtida liberaldemokraterna, fatta beslut för att trygga en god utveckling i Sverige.

02 oktober, 2009 10:55  
Blogger Tobias Lindberg said...

Hej Peter,

Det märks att du inte har så bra koll på problemen som finns förknippat med betyg och betygsliknande omdömen. Lyssna på vad forskaren Anders Jönsson förklarar i en intervjuv i SR.

http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=964500&BroadcastDate=&IsBlock=0

Angående det som Andreas Ribbefjord skriver här. Problemet med betyg eller betygsliknande omdömen är bland annat att de innehåller för lite information. Att skriva samma sak som en siffra eller en bokstav i löptexten gör det inte bättre, informationen blir inte mer omfattande för det.

05 november, 2009 23:57  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Hej Tobias,

Bra att du ger dig på mig och andra politiker istället för de utfall du gjort mot tjänstemän i dina inlägg på kommunledningen.se

Synd att din argumentation mer liknar härskarteknik än ett seriöst inlägg. Jag vet att du är emot betyg men eftersom du talar mot bättre vetande så blir det löjligt.

Resultaten i Haninge talar sitt tydliga språk, det som mäts blir utfört.

15 november, 2009 18:58  
Blogger Tobias Lindberg said...

Du kallar det jag skrivit om Mats Öhlin, Jonatan Block med flera för utfall. Tjänstemän som förvränger fakta och överdriver framgångarna så får acceptera att bli kritiserade.

Du säger att jag talar mot bättre vetande när jag hänvisar till forskning och du till allt annat än vetenskapligt bekräftade resultat från kunskapskontroller som inte säger annat än att barnen blivit bättre på att göra just den kunskapskontrollen. Med politiker som dig, Peter, finns det ju ingen risk att okunniga tjänstemän avslöjas för vad de egentligen är.

14 december, 2009 23:24  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Det går en tid emellan inläggen här men känner jag dig rätt vid det här laget Tobias så kommer du fortsätta nöta på om att barnen lär sig mer om man låter bli att mäta om/vad/hur mycket de lär sig.

Nu är det ännu färre som tror som du. Skolinspektionen har i dagarna backat från sin tidigare kritik av Haninges kunskapskontroller i förskolan.

Hoppas din strid mot väderkvarnarna tar slut snart och du börjar vara med oss andra och utveckla skolan här i Haninge istället.

01 februari, 2010 18:55  

Skicka en kommentar

<< Home