fredag, november 23, 2012

Helikoptrar i skärgården

Skrev idag som skärgårdsansvarig och erbjöd ny helikopterbas för ambulanshelikoptrarna. Skillnaden mot Värmdö är att Haninge inte kräver att landstinget bekostar utredningsarbetet. 

Värmdö skrev "Avtal för att täcka utredningskostnader ska upprättas mellan samhällsbyggnadskontoret och Stockholms läns landsting." (Dnr 12SPN/0372)
Stockholms läns landstings ambulanshelikopterverksamhet är enligt Haninges uppfattning av stor vikt för skärgården och länet. Verksamheter som denna fordrar lokaliseringslösningar som är långsiktiga, funktionella och rationella. Haninge kommun är beredd att utreda och medverka till en ny helikopterbas i Haninge för ambulanshelikopterverksamheten. 
Haninge kommun detaljplanlägger mark i den regionala stadskärnan för fler bostäder samt, och av särskilt intresse för ambulanshelikopterverksamheten, specialistcentrum med vård­mottagningar och hälsoinriktade företag om 35 – 40 000 kvadratmeter. I den regionala stadskärnan finns även en av Södertörns brandförsvarsförbunds stationer och den ena av Södertörns polismästardistrikts två basstationer. Försvarsmakten har också en stark närvaro i kommunen. Haninge garnison med Amfibieregementet och Fjärde sjöstridsflottiljen är till huvuddelen förlagt till Berga där helikoptrar från både försvaret och polisen tidigare funnits. 
En ny helikopterbas i Haninge skulle självfallet utöver landstingets ambulanshelikoptrar välkomna även polis, sjöräddning och andra offentliga aktörer. 
Haninge kommuns befolkning om 80 000 invånare, växande med cirka 1 000 invånare per år, är koncentrerad till områdena kring Nynäsbanan, väg 73 och Gudöbroleden. En ny helikopterbas i Haninge skulle därmed även kunna betjäna närområdet med uppdrag där ambulanshelikopter­besättningens vårdkompetens behövs med bil i stället för att flyga. 
Befolkningen i den regionala stadskärnan och i centralt belägna delar av kommunen får således tillgång till hög medicinsk kompetens även när bil är lämpligare färdmedel. En placering nära vägnät och den regionala stadskärnan underlättar även för läkare att snabbt ta sig till basen, när behov finns att läkarbemanna ambulanshelikoptern.

Kommunstyrelsens ordförande och jag undertecknade och postade idag ovanstående till landstinget, försvaret, polisen, kustbevakningen och brandförsvaret (Dnr KS227/2012).

Ambulanshelikopterverksamheten har Haninge redan 2005 uttalat politiskt vilja för och det skriver jag fortfarande under på. Helikoptrar i samhällets tjänst har en naturlig plats i Haninge med skärgård, goda landkommunikationer (motorväg) och regionalt utpekat befolkningscentra samt politisk vilja.

Etiketter: , , , ,