måndag, juli 24, 2006

Jämfört med mellanöstern

Nordkorea, denna kommunistiska diktatur, utrustad med vapen och vilja som kräver stora utländska styrkor om den Nordkoreanska befolkningen ska befrias. Senast idag rapportera DN om matbrist, denna gång på grund av översvämningar och inte regimen. Fullskaligt krig skulle dock leda till stora lidanden för befolkningen, se Irak.

Även Kina är en kommunistisk diktatur, om än något mindre kommunistisk. Där tillåts företag, skolan kostar pengar, enorma ekonomiska klyftor finns mellan stora delar av befolkningen. De har ännu mer vapen och ingen behöver således fundera över vilja. Här har handel en viktig roll att spela. Demokrati behövs, dock knappast framtvingbart genom våld eller handelsembargo.

Demokrati var som synes i Libanon dock ingen garant för handel, fred och framsteg. Här kan internationella styrkor göra nytta. Här är vi välkomnade, uttalat av Israels regering och som jag ser det förmodligen av Libanons regering. Ja, hur demokratiskt Libanon är med sin religiöst färgade konstitution kan säkerligen debatteras. Poängen är att när staten inte har våldsmonopolet inom landet och detta hotar grannlandet (i detta fall Israel) så blir en intervention logiskt om än förfärlig ur synpunkten ökat männskligt lidande.

Nationalstater värnar i första hand sina egna medborgares väl, Israel sina, Sverige sina. Israeler dödas och skadas av Hamas raketer vilket leder till motvärn. Svenskar evakueras från Libanon för att undgå detsamma. Sedan har inte vår stats strid upphört, eller? Jag hävdar att det är här vi kan göra nytta. Amerikaner kan invadera länder men har svårt att upprätta och upprätthålla fred. Svenskar har å andra sidan visat sig duktiga som fredsbevarare på Balkan.

Att hjälpa utsatta världen över är inte bara ökad frihandel eller avskaffade tullar. Det är även att våga riskera svenskar för fredens sak. Internationell solidaritet!