fredag, september 22, 2006

Lyft blicken

Det tjänar gott att stundtals höja blicken och se hur världen utanför Haninge, Stockholm och Sverige ser ut. Visst borde jag kommentera LO på DN Debatt men det får stå an, de lär hålla på till dess den nya regeringen tillträtt och presenterat sin budget, de lär till och med hålla på så här fram till nästa valrörelse... Med andra ord, gott om tid att kommentera LO.

Hamas nu istället; vilka enligt SR uttalat att de inte kommer att erkänna Israel! De vägrar alltså erkänna motpartens rätt att existera, så enormt okonstruktivt! Jag har skrivit om det förut, då under konflikten i somras. Det är sorgligt att parterna står så långt ifrån varandra; här vilar ansvaret på Hamas! Israel är den starkare parten men Hamas måste oavsett styrkeförhållanden ansvar för att erkänna staten Israel och delta i samtal syftande till att få ett slut på konflikten.

Global solidaritet och bistånd för att främja demokrati. Hellre demokratiska val än kupper likt den i Thailand där militär avsatt en enligt uppgift oomtyckt politiker. Demokratiskt valda som Hamas borde i rimlighetens namn värna demokrati om de önskar uppnå fred och välståndsökning för befolkningen.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hur i helvete kan du förvänta dig att Hamas ska erkänna en stat som för närvarande verkar ha som hobby att kidnappa deras parlamentsledamöter.

22 september, 2006 20:53  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Även om Israel valt den olyckliga vägen att med våld angripa Hamas är det min bestämda uppfattning att Hamas bör erkänna staten Israel.

Att förneka Israel är som att förneka att Ryssland tagit Ostpreussen; det leder föga fram mot något konstruktivt.

När nu Hamas istället går ut och säger att de inte ska erkänna Israel så kan det vara en del av en intern maktkamp eftersom den palestinske presidenten som inte är Hamas-anhängare gått ut och sagt att Israel ska erkännas av nästa palestiska regering.

Det behöver således inte vara något Hamas egentligen vill rikta mot yttre fiender som Israel utan kan även vara ett sätt att markera oberoende från andra palestinska organisationer/intressenter i konflikten.

Slutligen vill jag säga att jag är medveten om att min åsikt skapar upprörda känslor, jag reste med några med socialistiska böjelser tidigare i år och vi hade heta debatter i frågan.

23 september, 2006 01:07  

Skicka en kommentar

<< Home