lördag, december 30, 2006

1600-tals tidning och universitet

Den 26 november skrev jag om Post- och Inrikes Tidningar (PoIT) och att när pappersutgåvan upphör så upphör ett stycke historia. Enligt SVT så ska varje nummer av PoIT nu utkomma i tre exemplar och förvaras på tre universitetsbibliotek.

För de framtida forskare som önskar läsa tidningarna så är det här självfallet jätteviktigt då Bolagsverkets elektroniska utgåvor av PoIT endast blir sökbara i några år.

Att PoIT endast ska utkomma i tre exemplar vilka tilldelas universitetsbibliotek; är detta ett tecken på att Bolagsverket och Svenska Akademien inte tror att de övriga universitetsbiblioteken kommer att bestå? Förmodligen inte, snarare att det räcker med tre exemplar på olika håll för att bevara en skrift. Vilka tre universitet blir det då? Det finns i dagslägen fler än tre universitet/högskolor som får kalla sig universitet*; Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg, Umeå, Karlstad, Örebro, Växjö och Mittuniversitet.

Antalet högskolor och universitet i Sverige och kanske främst antalet utbildningsplatser och dess kvalitet har debatterats. Men debatten går inte lika het som grundskole- och gymnasiedebatten. Högskolenivå på utbildningar är viktigt för Sverige - Utbildningskvalitet och terminsavgifter är två ämnen för debatt - Jag är för bägge.

*Statliga högskolor kan - efter prövning av Högskoleverket – av regeringen ges rätten att benämnas universitet (se d:o) och därmed erhålla tillstånd att inom samtliga vetenskaps- områden utfärda examina i forskarutbildning.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att Bolagsverket ska producera ett antal utskrifter (till KB och Lunds universitetsbibliotek) är reglerat i förordningen om PoIT och inget som myndigheten har bestämt:

"4 § I samband med att Post- och Inrikes Tidningar kompletteras
med nya uppgifter skall Bolagsverket göra fyra utskrifter av de nya uppgifterna. Av utskrifterna skall en bevaras hos
Bolagsverket, två sändas till Kungl. biblioteket och en sändas
till Lunds universitetsbibliotek."

/mvh Ulf Karnell, projektledare Bolagsverket

02 januari, 2007 16:24  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Tack för klarläggandet!

Två pliktexemplar till KB :-)

Att det blir Lund istället för t.ex. Uppsala tycker jag är bra med tanke på den utrensning Uppsala gjorde av exemplar de hade av tyska uppsatser från 1900-talets första hälft; andra universitetsbilbliotek hade nämligen även de exemplar av samma uppsatser så Uppsalas invånare fick lite värme istället.

Att Bolagsverket ska "bevara" ett exemplar hoppas jag inte går samma öde som kommunvapenregistret PRV förvaltar; myndigheter som får tilläggsuppgifter har enligt min mening inte samma förutsättningar som de som har uppgiften som huvuduppgift (läs KB).

02 januari, 2007 16:35  

Skicka en kommentar

<< Home