Facket och tredje man
Att facket slår till mot tredje man verkar snart nog bli följetång, det som uppmärksammats mest är händelserna i en saluhall i Göteborg, men även företag i Smålandsstenar utsätts företag för liknande aktioner. I Göteborg är det Hotell och Resturang Facket samt Svenska Transportarbetareförbundet; i Smålandsstenar är det Skogs- och Träfacket; alla tre fackförbunden är LO-fack.
SR Jönköping rapporterade (2 jan 07) om riksdagsmannen Bengt-Anders Johansson (m) som tar upp en i dessa dagar högst aktuell fråga:
"Johansson tycker nämligen att det är fel och orättvist att fackets blockad mot företagen Ji-Ma och Skandrotrade i Smålandsstenar även drabbar andra företag än de som är direkt inblandade."
"- Jag vill inte säga att jag kräver en lagändring, men jag vill se hur man kan avskärma möjligheten att bredda ut konflikter så att det får oproportionella nivåer, säger Johansson.Per-Åke Pålsson är ombudsman för skogs-och träfacket, och han är starkt kritisk till Bengt-Anders Johanssons idé.
- Det är ju därför vi sätter in sympatiåtgärder, det ska ju drabba tredje part!"
Enligt Skogs- och Träfackets hemsida hade de inga medlemmar på företaget. Likheterna med konflikten i Göteborg finns och rätt och fel i konflikten kan debatteras och åsikterna går ofta isär, inte helt sällan över den politiska skalan. Det jag vill fokusera på här är att båda konflikterna går ut över företag som inte har med konflikten att göra!
Sympatiåtgärder är enligt min uppfattning sådant som genomförs när ett fack inte själva har påverkansmöjligheter som är stora nog för att uppnå önskad verkan. Exempelvis om Transport slutade att hämta sopor hos en företagare därför att det fack som är i konflikt med företagaren inte själv kan utöva påtryckning. Sympatiåtgärder är undantagna fredsplikten, det innebär att ett fack som slutit kollektivavtal ändock kan strejka lagligt och utan att det anses som avtalsbrott om ett annat fack strejkar. Undantaget gör således ett företag som slutit kollektivavtal med vissa av de fack som är representerade på en arbetsplats kan drabbas av åtgärder från samtliga om ett fack utan avtal väljer att inleda konflikt. Att sedan tolka detta som att företag som har avtal och inte är del av konflikten ändå ska drabbas av konfliktåtgärder är i mina ögon extremt märkligt.Återigen, när och hur ska Socialdemokrater (LO, SAP, SSU), socialister eller andra ur vänsterrörelserna försvara dessa tilltag?
1 Comments:
Ibland får jag träffar på rejält gamla inlägg; ofta när de är kopplade till arbetarrörelsen. Nu är det här inlägget från innevarande månad men händelseutvecklingen fortgår varför jag väljer att uppdatera med en kommentar.
Riksdagsledamoten Annie Johansson (c) bloggade idag ytterligare i frågan genom ett öppet brev till Mona Sahlin (s).
http://anniejohansson.blogspot.com/
2007/01/ppet-brev-till-mona-sahlin.html
Skicka en kommentar
<< Home