torsdag, januari 04, 2007

Näringsdepartementet eller arbetsmarknadsdepartementet?

SR Ekot rapporterar idag den 4 januari att näringsdepartementet har ett förslag om a-kassan. Sedan den 1 januari så har näringsdepartementet inte ansvar för arbetslivs- och arbetsmarknadsfrågor, det har istället arbetsmarknadsdepartementet. Inget av de två departementen har något pressmeddelande om det a-kasseförslag Ekot rapporterar om, men så håller sidan regeringen.se att uppdateras under januari så det kanske kommer.

”Hittills har tid i Ams-åtgärd legat utanför arbetslöshetsförsäkringen och en person har kunnat förlänga ersättningstiden genom att gå emellan a-kassa och Ams-projekt. Enligt förslaget skulle det nu allså [sic!] inte längre vara möjligt.”
Det Ekot tar upp verkar bra, a-kassa och ams-projekt kan inte ersätta arbete. Personer som efter 300 dagar med a-kassa/ams inte återgått till arbete borde erbjudas ett nystartsjobb inte mer bidrag. Med nuvarande utformning av nystartsjobben krävs 365 dagar av personer 25 år och äldre såvida de inte beviljats uppehållstillstånd de senaste 3 åren. Kanske får vi se en ändring i antalet dagar om Eko-förslaget går igenom.