tisdag, februari 06, 2007

Uppdrag och organisation

Jag hade för avsikt att blogga om kvällens internutbildningen som ska gå under titeln "Kommunen – uppdrag & organisation"; efter att ha lyssnat till nyheterna anser jag att det krävs en annorlunda vinkling under samma rubrik.

Vad är fackets uppdrag och har dess organisation kommit till att bli ett egensyfte?

Nu säljs Wild ’n Fresh då ägarinnan inte vill vara en bricka i ett maktspel.

"– Facket har tydligt visat att de är helt ointresserade av villkoren för våra anställda. Detta har urartat till maktpolitik, och jag vill inte ägna mitt liv åt att vara ett slagträ i en sådan debatt, säger Sofia Appelgren." Citat från SR.

SR har även en artikel där näringsministern kommenterar utvecklingen. "Olofsson vill ha en diskussion tillsammans med facket, om hur Sverige ska få en arbetsmarknad som gör att företagare vill investera och växa i Sverige och därmed skapa fler jobb, men som också är trygg för löntagarna."

CUF har haft en namninsamling till stöd för Wild ’n Fresh, den har gått under parollen Go Home. Med glimten i ögat återanvändes Byggnads slagord mot de lettiska arbetarna i Waxholm, denna gång riktades dock slagordet mot Hotell och Resturang Facket. I skrivande stund har 1338 personerna som skrivit under uppropet men nu har facket gått segrande ur striden.

Jag kan inte annat än hoppas att detta öppnar upp för en konstruktiv debatt där arbetsmarknades parter på allvar ser över nuvarnade destruktiva situation. En förändring måste till så att inte fler pyrrussegrar vinns i de anställdas namn.

1 Comments:

Blogger mr91nk said...

För mig känns logiken glasklar. Självklart ska varje arbetstagare ha rätt att vara medlem i ett fackförbund. Givetvis bör en arbetsgivare teckna ett kollektivavtal med ett fackförbund, om arbetstagaren och/eller fackförbundet denne är medlem i så önskar. Men ifall de anställda inte är fackligt anslutna, och inte vill vara det, och dessutom är nöjda med sina villkor och inte önskar något kollektivavtal, vad ska då facket dit att göra?

I historien om salladsbaren i Göteborg finns inga vinnare. Samhället går miste om en till synes seriös småföretagare. De anställda förlorar en arbetsgivare de varit nöjda med. De inblandade fackföreningarna förlorar (förhoppningsvis) en del medlemmar. Tyvärr förlorar också fackföreningsrörelsen i stort trovärdighet. Och det förlorar alla på i längden. Tror jag.

08 februari, 2007 22:57  

Skicka en kommentar

<< Home