måndag, februari 05, 2007

GY 09 - Ny form för gymnasieutbildningen från HT 2010

Bravo! Såg pressträffen i efterhand via webb-tv. Skolministern gör helt rätt som tillsätter en utredning och dessutom väljer tidpunkten för införande till HT2010.

•Satsningen på yrkesutbildningar skapar debatt och det tillsammans med utredningen i sig behövs för att få ett väl utarbetat förslag utifrån de enligt min mening lysande utredningsdirektiven.

•Tidpunkten, HT2010, för införandet gör att eleverna kommer få stabilitet; genom att oavsett nästa regerings sammansättning så kan en återgång till det nuvarande sämre gymnasiesystem inte genomföras utan allmänna protester.

Läsa-skriva-räkna-garanti var bland det första jag skrev om på den hör bloggen. Läsa-skriva-räkna-garanti samt vikten av att övriga ämnen i grundskolan inte hamnar i skymundan blir lätt till huvudfokus för mig. Grundskolan ska ge var och en grunden som samhällsmedborgare.

Det är så lätt att fastna i utveckling av grundskolan men grunden för arbetslivet eller högskolan läggs till stor del under gymnasiet. Påbyggnadsutbildningen av den obligatoriska skolan måste göras mer anpassad till individen och verkligheten om det i sanning ska kunna ses som en frivillig skolform där individens första karriärval respekteras.
GY 09 i korthet:

•Gymnasieexamen med högskolebehörighet
•Yrkesexamen
•Lärlingsutbildningar

Högskolebehörighet blir frivillig på de praktiska programmen – komplettering en rättighet

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nu har jag besvarat din kommentar på bloggen i form av ett inlägg : )

05 februari, 2007 20:14  
Blogger mr91nk said...

Håller med här också. Det är ju bara befängt att alla ska ha högskolebehörighet; dessutom tycker jag att det är nedvärdera yrkesutbildningarna. Skulle en snickare vara en sämre snickare om han inte hade högskolebehörighet? Knappast...

10 februari, 2007 16:05  

Skicka en kommentar

<< Home