tisdag, januari 23, 2007

Fri debatt, fyra partier

Lars Leijonborg drog idag på allvar igång den fria debatt som jag hoppas ska kunna prägla den här och de kommande mandatperioderna för Allians för Sverige. Leijonborg och Dan Kihlström (kd) intervjuades av SR P1 Studio Ett om folkpartiets nya mediapolitiska program: Frihet, mångfald och kvalitet.

I december kom Vision Sverige 2014. Det är ett avstamp för framtiden och helt klart ett folkpartistiskt dokument med allt vad det innebär. Jag skrev redan då om 2014 efter att jag varit på Liberala klubbens träff.

Att de fyra allianspartierna kan ha en fri debatt som utvecklar politiken är centralt för att vi ska fortsätta att vara trovärdiga. Det går inte att luta sig tillbaka och hävda att alla ska med på samma politik, det krävs ständig utveckling och att våra partiers politik bryts mot varandra och för oss vidare.

Särskilt viktigt blir det när som nu oppositionen på riksplanet inte kommer med något eget. Debatten riskerar att sjunka till låga nivåer om inte förslag ställs mot varandra; exempel på det är den smutskastning som arbetarrörelsen (LO/SAP/SSU) genom IF/Metall i Norrbotten ägnat sig åt.

En livaktig politisk debatt behövs både för att vår politik för framtiden ska komma allmänheten till känna samt för att våra fyra partier är just fyra partier i allians och inte ett stort parti.