måndag, januari 29, 2007

Utfryst och insnöad på tundran

Göran Greiders kolumn i dagens Metro gick under titeln "Normalitet på tundran". Efter att ha läst Greiders text så reflekterar jag över att han förutom tankar kring mordet på åttaåringen nämner en del av problembilden i psykitrin och rundar av med tundra som en liknelse för marknadsekonomi; allt detta utan att egentligen gå på djupet och dra några kopplingar till bakomliggande faktorer och lösningar.
Greider skriver bl.a. "Den som idag skrivits ut från psykiatrin faller fritt genom samhället. Att få ett jobb på den hårda arbetsmarknaden är i princip omöjligt - där finns ingen plats för den som är annorlunda, avvikande, eller inte högproduktiv.

I dag är samhället mycket hårdare än för bara tjugo, trettio år sedan - samtidigt som antalet vårdplatser i rättspsykiatrin minskat drastiskt"
Att de som är annorlunda, avvikande, eller inte högproduktiva slås ut av dagens höga ingångslöner är visserligen en problem som drabbar alla, även om arbetarrörelsen (dit Greider även hör) inte vill se sambandet.

Att psykitrin nedmonterats av tidigare regeringar har uppmärksammats av Folkpartiet och redan (2006-08-05) före valet fördes rapporten "En nystart för svensk psykiatri" fram. Arbetet med att förbättra den svenska psykiatrin påbörjades sedan också, redan 2006-11-27 lades budgeten för hälso- och sjukvårdspolitiken ut på nätet. Den inledande texten på nätet lyder: "Satsningar på en upprustad psykiatri är ett av regeringens förslag i årets budgetproposition. Regeringen föreslår att 500 miljoner kronor avsätts för personer med psykisk sjukdom och psykiska funktionshinder 2007."

På den kommunpolitiska fronten hade folkpartiföreningen i Haninge KPG ikväll, och det verkar kunna bli en riktigt intressant början på året i både partiet och nämnderna.

2 Comments:

Blogger Per Westberg said...

I detta har folkpartiet en stor mission eftersom man var det parti som drev igenom den psykiatrireform som många idag skåpar ut.

Naturligtvis var det tron på den enskilda individens människovärde som gjorde att folkpartister som Westerberg och Könberg kunde övertyga andra partier om att det var rätt att riva mentalsjukhusen.

Folkpartiet kommer att kunna förvalta arvet men det stället kravet på ett gemensamt ansvarstagande för de som behöver hjälp.

Stärkt öppenvård är svaret.

30 januari, 2007 00:58  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

I Bollnäs fanns ett stort psykiatriskt sjukhus dit många patienter kom från hela Gävleborg; det lades ner. Idag finns en öppenvårdsavdelning och privata psykiatriföretag som specialiserat sig på kombinationen förståndshandikappade med psykiska sjukdomar.

HURUVIDA det nerläggningsbeslutet kan härledas till den senaste psykiatrireformen eller om den härrör från tidigare beslut vet jag inte men att bara peka bakåt förbättrar inte situationen. Dock sticks det inte under stolen att "Folkpartiet var en av de drivande krafterna bakom psykiatrireformen 1995. Vi känner därför ett
särskilt ansvar för det som har gått fel."

OVANSTÅENDE och följande är citerat från Lars Leijonborgs förord till folkpartiets rapport.

"Den psykiatrireform som genomfördes i mitten av 1990-talet – och som kan ses som en del av den
övergripande omstrukturering av psykiatrin som här kallas psykiatrireformen – byggde på en
problemformulering som låg nära den jag [Leijonborg] här har skisserat: sjukhus hade lagts ner men den öppna
vården och, framför allt, det sociala omhändertagandet hade inte alls byggts ut i motsvarande grad.
Reformen siktade framför allt till att ge kommunerna ett tydligare ansvar för de psykiskt sjuka som
inte vårdades på sjukhus. Det var naturligtvis en bra ambition, som i viss mån också har infriats.
Men redan då borde det ha stått klart att avvecklingen av tvångsmedel gått för långt. Avskaffandet
av tvångsmedlet ”försöksutskrivning” var ett misstag. Redan då borde man också ha sett att
avvecklingen av slutenvårdsplatser gått för långt."

"Folkpartiet prioriterar det vår före detta partiledare Bertil Ohlin kallade ”det glömda Sverige”.
Personer med psykiska problem är en sådan grupp. De syns sällan i tidningen om inte något
våldsdåd har skett."

UR partiprogrammet kommer följande formulering: "Stödet till och omsorgen om psykiskt sjuka människor som lever ute i samhället måste förstärkas. De skall kunna leva sitt liv självständigt och värdigt. Fler boende- och sysselsättningsformer måste utvecklas."

PARTIPROGAMMET är dock tre år äldre än rapporten och dessutom är det som ett partiprogram sig bör inte så detaljerat. Nåja, att även psykiskt sjuka ska kunna leva sina liv självständigt och värdigt skulle jag tro förblir väldigt centralt för fp även om lösningarna för att nå dit ändrats med tiden.

ATT stå upp för det glömda Sverige och ta dessa enskilda individers människovärde på lika stort allvar som övrigas människovärde anser jag är en liberal skyldighet, vi är alla jämlikar.

30 januari, 2007 14:40  

Skicka en kommentar

<< Home