onsdag, november 14, 2007

Haninge Ungdomsråd

Ikväll arrangerade Haninge Ungdomsråd en fadderpolitikerträff. Ungdomsrådet hade bjudit in kommunpolitiker och organiserade fyra samtal i grupp kring fyra ämnen samt lite lekar, det senare för att skapa gemenskap politiker och ungdomar emellan.

Kvällens ämnen var i stort; våld, skoluniform, jobb/svartjobb, klimat. Tid till förfogande; två timmar.

Två timmar blir nätt med tid när dryga halvdussinet politiker och dubbla antalet drivna ungdomar vill bidra i samtalet. Ämnena togs upp två åt gången och samtalen fördes på två platser parallellt vilket kunde ha halverade antalet potentiella talare; men ungdomsrådarna hade fiffigt ordnat så att det var öppet att röra sig mellan och delta i bägge diskussioner inom given tidsram.

Även om det var många nya ungdomsrådare och några nya politiker vilket gjorde träffen lite stimmig så kunde diskussionerna summeras och träffen avslutas inom den övergripande tidsramen. Nästa möte den 20 februari kommer förmodligen se mycket annorlunda ut med drillade ungdomsrådare som styr ämnen och samtal i än större utsträckning.

Men redan kvällen som var visade på den inneboende kraft som dessa unga individer besitter. En av flera positiva saker från kvällen var att en av ungdomsrådarna såg möjligheterna att starta eget. Driva ett företag utifrån sin idé som jag definitivt ser både en och två företagsidéer i. Driva företag istället för att banka på kommunens dörr för att fylla upp ett tomrum han identifierat. Offentlig sektor är ingen helbrägdagörare. Människors egen skapandekraft behöver inte kanaliseras genom kommunen eller ens politiseras. Att nå ut med detta budskap är att få individen själv att skapa. Må det sen vara i privat sektor eller i civil sektor, huvudsaken är att individen ser möjligheten att själv skrida till verket med sina idéer, där har vi framtiden!

Etiketter: ,