söndag, november 25, 2007

Liberala studenter och Ryssland

I helgen höll Liberala studenter årsmöte. Med vid årsmötet fanns bl.a. två gäster från Vitryssland. Situation för dessa två och andra demokratikämpar i världen måste vi uppmärksamma mer.

De senaste dagarna rapporteras om situationen i Ryssland.
Amanda Lövkvist skrev den 22 november:
"I Machatjkala har ordföranden för Jablokos avdelning i Dagestan och förstanamnet på Jablokos dagestanska lista till ryska dumavalet den 2 december, Farid Babajev, blivit skjuten i huvudet i sin trappuppgång, troligen ur en makarovpistol. Det hände vid niotiden rysk tid idag, den 21 november. Han befinner sig nu på sjukhus och tillståndet är allvarligt."
Amandas blogg har jag hittat genom Andreas Ribbefjord som länkar till henne och flera andra bra bloggar.

DN m.fl. skrev idag. DN skrev bl.a.:
"Den ryska valrörelsen inför nästa veckas dumaval blir allt mer dramatisk. På söndagen greps ännu fler ledande oppositionspolitiker av polisen. Efter lördagens tumult i Moskva blev det på söndagen nya demonstrationer i S:t Petersburg - men rysk tv rapporterade inte ett ord."
Liberaler måste stå upp mot det här! Vi kan inte tillåta att demokratin berövas våra grannar i Ryssland, dessa våra medmänniskor har rätt att förvänta sig vår solidariet!

Etiketter: , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej

Varför hittar DN på att rysk tv rapporterade ingenting om demonstartioner på söndag.

Brukar titta på rysk tv och det var flera kanaler på söndagskvällen som visade demonstartionen och tumultet.

27 november, 2007 16:06  
Blogger bjolso said...

Helt riktigt. Påståendet att rysk TV inte skulle ha "sagt ett ord" är ren lögn från DNs sida. Ett exempel är REN-TV, som i sin nyhetssändning på söndagen hade ett hela 7 minuter långt reportage om gripandena. Det ligger upplagt på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=MvVSui8pEYw

DN ljuger ofta om rysk TV. För något år sedan påstod de i en artikel att en "normal rysk nyhetssändning inleds med 5-6 reporage om Putin". Ren och skär lögn. Jag ägnade ett tag efter det år att kolla antalet Putin-inslag per nyhetssändning på ORT under en period, och fick genomsnittet till 0,75. Mindre än ett Putin-inslag per nyhetssändning, alltså.

DN antar att nästan inga svenskar ser rysk TV, och så hittar de på bara. Det är en ren förtalskampanj.

28 november, 2007 16:39  
Blogger bjolso said...

Förreste så går det att hitta fler videor på Youtube som klart och tydligt visar att demonstrationerna rapporteras i rysk TV. Här är ett exempel, där man har klippt ihop delar av reportage från flera olika kanaler - NVT, REN-TV, ryska versionen av Euronews (som brukar finnas i kanalutbudet om man har kabel-TV), samt från det stora nyehtsprogrammet "Vesti" som går i en av de "regimkontrollerade" kanalerna:

http://www.youtube.com/watch?v=7As7km9s84Y

Jag kan lova att i princip alla ryska väljare känner till de här demonstrationerna och gripandena. Intresset för det hela är däremot ganska litet. Alla förstår att det handlar om politiker som försöker få uppmärksamhet genom att demonstrera tillsammans med nazister (Nationalbolsjevikerna) och Stalinister (Röda ungdomsfronten) med avsikt att bli arresterade, och därmed vinna uppmärksamhet och väljarsympatier.

28 november, 2007 17:06  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Tyvärr är min ryska bortom ringrostig, den är rent ut sagt usel numera så jag får ta dig på orden bjolso.

28 november, 2007 18:42  

Skicka en kommentar

<< Home