måndag, november 12, 2007

Barnens parti

Måndagens nummer av PUNKT SE tar på sidan två (2!) upp tioåringen Rebecka Cardholm från Haninge som startat "Barnens parti (bp)".

Toppen att se drivna 10-åringar! Tack vare föreningsfriheten vi har i Sverige kan vem som helst starta en förening och således också ett politiskt parti. Det som dock skiljer politiska partier från andra föreningar är att vi ställer upp i allmänna val och där stöter en 10-åring på patrull. Myndighetsåldern i Sverige är 18 år och det först är då som individen kan bli invald i de politiska församlingarna.

Tack vare ungdomsförbunden kan ungdomar både driva politisk åsiktsbildning och påverka valda politiker. Ett ungdomsförbund har större genomslagskraft på det egna partiet än små enfrågepartier har, dock inte sagt att enstaka frågor inte kan hamna i fokus men partier och ungdomsförbund täcker ett bredare spektrum.

Barnkonventionen gör att alla beslut även ska ses ur ett barnperspektiv och där har vuxna inte alltid lätt, men Folkpartiet är av hävd ett parti som ger röst åt dem som själva inte kan göra sig hörda. Ge röst åt det Glömda Sverige brukar dock oftast handla om dem i utanförskap, hemlöshet eller med psykiska problem.

Rebecka gör sig dock med råge hörd, nu gäller det bara att hon tar till sig hur systemet är uppbyggt för att på så sätt även få sin vilja igenom, där är ungdomsförbunden en utmärkt skola. För även om det är förändring av nuvarande system som är målet så är vägen i en demokrati inom systemet.

Etiketter: , , ,