lördag, maj 14, 2011

Infrastruktur för hållbar utveckling

Det finns mycket att göra på infrastruktursidan i vårt län. Staten bör nu öppna kassakistan och börja bygga de angelägna satsningar för Stockholmsregionen och Sverige som Stockholmsöverenskommelsen tar upp. Det skriver jag tillsammans med 26 andra Folkpartigruppledare om på DN debatt idag.

Haninge kommun har ett politisk mål att från 2008 till 2018 öka med minst 10 000 invånare. Förra året färdigställdes närmare 350 bostäder, året innan cirka 300. Vi har 1000-tals bostäder färdigplanlagda och utbyggnad pågår. T ex Vega 1 som vann laga kraft i dec 2010, cirka 350 bostäder, eller Skarplöt-Nedersta som vann laga kraft mars 2009, cirka 600 bostäder. Vi planlägger för åter 1000-tals med fortsättning i bl a Vega, södra Tungelsta, Norrby och Vendelsö.

Det planläggs, finansieras och byggs bostäder. Folkpartiet i Haninge vill än mer på det området och i majoritetens budgetförslag för 2012 tillskjuts ytterligare planresurser. Bostäder och företagsområden är dock inte allt, det behövs statliga infrastruktursatsningar. Kommunalt tar vi krafttag och lägger 100-tals miljoner på t ex utbyggnad av vatten och avlopp.


För Haninge är citytunnelen och förbifarten viktiga satsningar men det behövs också flertalet statliga utbyggnader lokalt. Ny motorvägstrafikplats vid Vega. Ny pendeltågstation vid Vega. Vändspår för pendeltåg i Tungelsta (som kan möjliggöra 15-minuters trafik). Ny väg (Stavsvägen) som förbinder Tungelsta med motorvägen (Väg 73). Ny brygga för Utötrafiken med mera. Listan kan göras längre och jag kommer fortsätta arbeta för dessa, Södertörnsled m fl.

Jag har även tidigare bl a tagit upp en del några idéer i nedanstående (försök till lättsamma) YouTube-filmer.

Vi måste våga tala klartext. Dagligen blir vi motsv busslaster med fler invånare i Stockholmsregionen och att vi skapar en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling är oerhört centralt.

Regionala stadskärnor, en hållbar tillväxtmotor.


Appell för regionpendel!

Länkar till andra folkpartister om dagens DN debatt:

Etiketter: , , , , ,