måndag, februari 12, 2007

Arbete, rätt till arbete och arbetsrätt

Rekordmånga nya jobb rapportera DN/TT; AMS pressmeddelande. DN har även talat med den pragmatiske arbetsmarknadsministern:
"- Jag har sagt att den blockaden var legitim. Inte att den var bra eller rimlig. Men jag är lite överraskad över att Svenskt Näringsliv som annars inte vill ha nya lagar kommer springande nu.

- De borde ställa facket mot väggen och låta dem förklara sig. Det fackförbund som tar till oproportionerliga åtgärder gräver sin egen grav. Det är det som är den återhållande faktorn, säger Sven-Otto Littorin.
"
Visst har arbetsmarknadsministern rätt i att arbetsgivarorganisationerna borde ställa arbetstagarorganisationerna mot väggen. Frågan är dock vad arbetsgivarna kan göra för att stävja maktmissbruket från arbetarklassens företrädare?

Svenska folket gav Allians för Sverige mandat att styra landet, resultatet är bl.a. 75 000 nya jobb i januari! LO (socialdemokratin/arbetarklassens företrädare) kämpar dock emot de småföretagare som utgör grunden för fortsatt tillväxt och välstånd, situationen är märklig och det är varför jag tror Svenskt Näringsliv vänter sig till våra folkvalda och talar om lagar.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är det inte konstigt att den moderata regeringen inte tog åt sig kritiken för sveriges ekonomi i fritt fall under nittiotalet men genast tar åt sig äran av den lysande ekonomin nu? Vid en objektiv granskning spelar politiken en minimal roll i sammanhanget.

12 februari, 2007 18:35  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Äpplen och päron.

Regeringen Bildt tog över Sverige i lågkonjunktur och tog över statliga finanser som s låtit förfalla. Visserligen hade s + fp genomfört en stor skattereform men det enkom var inte tillräckligt.

Saneringen av den svenska statens budget påbörjades av regeringen Bildt och fortsatte sedan med Persson som finansminister. Dock ebbade reformerna ut, kontraproduktiva steg togs och det finns stora reformbehov som regeringen Persson lämnade efter sig. Det historiska i det senaste valet är att Allians för Sverige vann mitt under brinnande högkonjunktur!

Reformbehoven kvarstod dock, en högkonjunktur i sig löste inte jobbfrågan, det talades till och med om s Pysselsättningspolitik. Reformerna som genomförts av sittande regering har givit en skjuts åt arbetsmarknaden, jobb skapas i företag men regelverk kring arbetsmarknaden styrs av politiker.

Mycket politiskt arbete återstår vilket objektiva bedömare kan se. Högkonjunktur underlättar och lågkonjunktur försvårar men politikens innehåll gör skillnad. Ett bevis för detta är att sittande regering består utav Allians för Sverige.

12 februari, 2007 22:39  

Skicka en kommentar

<< Home