tisdag, februari 13, 2007

Omvärld och utveckling

Temat för kvällens kommunala internutbildning är

Omvärld & utveckling

- Näringsliv & högskolor

- Bostadsbyggande & infrastruktur

- Befolkning & folkhälsa

- Regional samverkan & planering

Precis som förra veckan kunde dagens rubrik lika gärna handla om en aktuell facklig händelse; dagens dom i Europadomstolen. Nu kan inte Byggnads ta ut 2%+1,5% i mätnings- respektive granskningsarvode (3§ f4 respektive f5 i kollektivavtalet). Åtminstone inte på det sätt som tidigare skett. Pengarna ska nu redovisas så att de icke fackanslutna vilkas löner också bekostar detta ska kunna se att pengarna inte används till annat än mätning och granskning. Arbetsgivarorganisationen har förhandlat bort en del av sina anställdas lön till facket vilket självfallet står arbetsgivaren fritt även om jag tycker det är märkligt val arbetsgivarna gjort.

Principiellt är det mycket viktigt att som i det här fallet socialdemokratins avgifter inte ofrivilligt bekostas av ickemedlemmar. Ingen ska tvingas få en del av sin lön skickad till ett fack/parti med vilka man inte sympatiserar; frivillighet måste vara grunden. I samma anda kan även partistödet innefattas i en sådan principdiskussion; partistödet är dock skattefinansierat och då finns påverkansmöjligheter som medborgare.

Lennart Regebro skrev härom dagen en blogpost som frågar: Varför skall facket ha rätt att tvinga till sig pengar från dom anställda? Debatten i de efterföljande kommentarerna är som ett förspel till dagens artiklar i DN 1, 2, 3 och i SvD "Det är stora belopp som står på spel. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads är emellertid inte eniga om hur stora belopp facket årligen drar in på granskningsarvodet. Arbetsgivarna hävdar att det ligger i storleksordningen 350 miljoner kronor medan det enligt Byggnads beräkningar snarare handlar om 200-250 miljoner kronor."