söndag, mars 25, 2007

Europeiska medborgarråd - EMR

Träffade av en slump på Ann-Christine Bard Sandström inne på SV:s kansli ikväll, hon kom precis från Karlstad där Sveriges Europeiska medborgarråd (EMR) precis träffast i helgen. EMR administreras av den ekonomiska föreningen Global utmaning för Sverige.

Wow vilken grej! 100 svenskar i åldrarna 18 till 83 (som SCB utsett) träffades och talade om EU. Deras slutrapport har överlämnats till vår EU minister Cecilia Malmström och det kommer även att överlämnas till EU centralt i Bryssel eller Berlin.

DN tar upp EU i tre aktuella artiklar; nedan några citat som jag tycker sammanfattar läget. Tyvärr har de inte skrivit om EMR ännu; det borde vara förstasides stoff tycker jag!

Det goda med det onda

Dåtid:
"
Varför har det lilla Europa dominerat världen de senaste 500 åren?"

"I enhetliga kulturer som den kinesiska eller arabiska kunde hotfulla nymodigheter tryckas undan av det styrande skiktet. I Europa poppade de alltid upp någon annanstans. Samma tävlan som ledde till ständiga krig ledde också till vetenskapliga framsteg, upptäcktsresor och tankens frihet.

Ett fattigt och efterblivet hörn av världen kunde plötsligt plocka de bästa idéerna från andra civilisationer, vidareutveckla dem och ta kontroll över större delen av klotet."


Nutid:

"Regionerna är naturliga enheter. Nätverken är oberoende av territorium och organiseras spontant på alla nivåer. Tillsammans ger de en ny mosaik, där mångfald och enhet inte behöver stå mot varandra.

Staten var en produkt av krigens 1600-tal, också exporterad till hela världen. Det som uppfanns i Europa kan upplösas i Europa."

Fest före fördrag i Berlin

"
Men högitidliga tal om fred, frihet och demokrati till trots: allt är inte frid och fröjd i 50-åringens sinne. Det stora huvudbryet är hur man ska gå vidare med att ändra på EU:s regelverk sedan förslaget till ny konstitution röstades ner av Frankrike och Nederländerna våren 2005. Nu verkar den tyska förbundskanslern Angela Merkel fast besluten att föra frågan framåt och nå resultat.

- Ett misslyckande vore ett historiskt felsteg.
"

Leenden på 50-årskalaset

"
På scenen spelar en rumänsk före detta militärorkester något slags transsylvansk funk, uppe i den blå himlen patrullerar två helikoptrar för att hålla koll på läget och vid Alexanderplatz någon kilometer bort förbereds en demonstration mot 50-åringen. Röda fanor, unga så kallade antifas helt i svart och en grön banderoll med texten "Nej till kapitalets Europa, nej till krigets Europa".

Det är den 25 mars här också, men som i ett annat århundrade.
"

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Peter Olevik Dunder said...

Noterade att SR P4 Dalarna har ett kortare inslag om EMR. En kulla och en mas intervjuas.

http://www.sr.se/dalarna/nyheter/artikel.asp?artikel=1274662

26 mars, 2007 07:41  
Anonymous Anonym said...

En fransman sa till mig: varför är ni med i EU ni vill egentligen inte? Han hade rätt. Lämna EU!

26 mars, 2007 08:40  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Hej Anonym,

Om du lyssnar till de två som intervjuas av SR P4 Dalarna (1:30min) så hör du att det finns medborgare som tycker att det här är toppen.

Fransmannen i fråga har fel så till vida att han generaliser; väldigt många svenskar vill att Sverige ska vara med i EU. Dessutom vore det ekonomiskt oförsvarbart att göra som du föreslår och lämna. Å andra sidan behöver EU reformeras och fler medborgare engageras likt exemplet med EMR.

26 mars, 2007 12:23  

Skicka en kommentar

<< Home