söndag, mars 11, 2007

Globaliseringsrådet

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg skrev innan valet en bok om Globalisering. Leijonborg är även ordförande i Globaliseringsrådet.

Från pressmeddelandet i samband med rådets inrättande:
"- Sverige har inte dragit tillräcklig nytta av globaliseringens möjligheter. Regeringens förhoppning är att arbetet i Globaliseringsrådet ska präglas av ett engagemang för Sverige som ligger bortom partipolitikens och partsintressenas ibland konfliktorienterade och kortsiktiga hållning. Det behövs en arena för dialog i en tid som präglas av rätt mycket konfrontation. På så sätt kan Sverige bli en vinnare i globaliseringens tid, säger utbildningsminister Lars Leijonborg i en kommentar."

Carl Bildt exemplifierar globaliseringen både idag och tidigare.

Svenskt Näringsliv (SN) tar upp att turismen från Kina ökar
. Samt att SN (på internationella kvinnodagen) lade ut en artikel där Globaliseringsrådets hvuvudsekreterare Pontus Braunerhjelm intervjuats.
"Men frågan är hur ett så brett sammansatt råd som det svenska inte hamnar i fällan att producera ett urvattnat slutdokument. Pontus Braunerhjelm säger själv att han inte skulle ha tagit jobbet om den minsta gemensamma nämnaren är utgångspunkten och att han har mycket att säga till om slutrapportens utformning.

– Men visst, det är ingen hemlighet att vissa områden är svårare att hantera, till exempel arbetsmarknaden. Där får vi se vad som händer."

Jag hoppas kunna återkomma till ämnet när facken är klara med avtalsrörelsen.

1 Comments:

Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Tjena, bra ämne att lyfta. Lunchdejtade idag med Svenskt Näringsliv, Almega & företagare. Mycket spännande återkommer nog på bloggen med mer när de har kommit med mer. Men även i det lilla kan man se behovet av att utnyttja globaiseringens möjligheter.

- Jonas

13 mars, 2007 18:02  

Skicka en kommentar

<< Home