fredag, mars 23, 2007

Tydligare struktur och det fria valet

Tydligare myndighetsstruktur effektiviserar och underlättar styrning, win-win! Ett myller av myndigheter gynnar inte oss medborgare, även om en viss funktion som en viss myndighet utövar är medborgare till gagn så riskerar (skatte)pengarna vi betalt in förslösas.

Sund hushållning med statsfinanserna måste innehålla tydlig styrning och så effektiva lösningar som möjligt. Ibland funderar jag över om Öhrlings Pricewaterhouse Coopers, Riksrevisionen och gelikar förringats under tidigare regering? Nu tas i alla fall krafttag på flera fronter.

Både på skolfronten ska en upprensning ske - länk till Kommittédirektiv 2007:28 Översyn av myndighetsstrukturen inom skolväsendet m.m. - och på arbetsmarknadsfronten - länk till Regeringens proposition 2006/07:89 Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken, m.m.

Prop 2006/07:89 innehåller även mer än förslag till en tydligare struktur för arbetsförmedlingarna, bl.a. förslaget att "Den generella rätten för en sökande att under de 100 första dagarna i en ersättningsperiod begränsa sig till att söka lämpliga arbeten inom sitt yrke och i närområdet avskaffas." Nu ska arbetssökande alltså söka lämpliga arbeten, punkt. Till och med socialisterna borde kunna skriva under på; av var och en efter förmåga... Var och en av oss är fria att själva välja vad vi vill göra med våra liv men vi kan inte kräva av andra att de ska betala för våra val.

Henrik Ehrenberg (kd) uttrycker saken tydligt på sin blog, ""Arbetslös snickare tvingar grannen betala räkningarna trots möjligt jobb i vården"". Bosse Andersson (DN) skriver en analys och påminner om att förändringen är en återgång till reglerna som gällde före 2001.

Vad är statens uppgift, statens skyldigheter mot medborgaren och medborgarens skyldigheter mot staten? Jag bloggade om saken redan den 18 juli 2006.

Vuxna människor har rätt att göra vuxna val, annat vore förmynderi. Men konsekvenserna av ens val då? Har ett kollektiv ansvar för konsekvenserna av en enskild individs val? Jag bloggade i ett snarlikt ämne 24 juli 2006.

För att förenkla kopplingar till äldre inlägg/poster ska jag nu börja använda "labels". I sinom tid har jag även för avsikt att gå igenom äldre bloggposter och uppdatera dem med "labels".

Etiketter: , ,