måndag, april 02, 2007

Public service

Lars Adaktusson utfrågades ikväll på Liberala gruppen. Det blev ingen föreläsning eller paneldebatt, ikväll bjöds på utfrågning. Först en inledande halvtimme där Fredrick Federley ställde frågor och sedan en halvtimme till auditoriet att ställa frågor.

Ämnet var Public service och guru Lars Adaktusson (f.d. SVT-medarbetare, numera på TV8).

Till att börja med måste frågan ställas: Vad är public service? Ett svar är offentligt finansierad Radio/TV oavsett innehåll. Ett annat svar är program med innehåll som berikar samhällsmedborgarna så att de kan göra upplysta val, att de kan ta ställning och att de är informerade. Ytterligare ett skulle kunna vara att public service är att tillhandahålla program för språkliga minoriteter; kvällens standardexempel på det var Uutiset.

Vad ger oss medborgare mest nytta och vad är relevant i ett mediasamhälle där vanlig TV får konkurrens av web-TV, YouTube och liknande? En individ citerade Vilhelm Moberg och Adaktussons svar blev att Moberg var förutseende. Det Moberg citerades var att han satt licensbeläggningen i perspektiv med att tala om en brevlådelicens till vilken en statlig tidning skulle levereras som innehöll opartiska och sakliga nyheter.

Att jämföra med nedanstående utdrag ur det av regeringen meddelade sändingstillståndet för SVT:
En av de inledande sakerna Adaktusson sa var att; Samtliga riksdagspartier är överens om att public service är viktigt men innehåll och utformning har de olika syn på.

Lösningar för framtiden kom upp, varav ett var att public service organiseras att pytsa ut pengar likt Svenska Filminstitutet.

Hellre kvalitativ public service i flera kanaler än ett nära nog monopolistiskt företag som försöker konkurrera med andra kanaler om underhållningsprogram. SVT byggdes i en annan tid; nya tider gör att SVT behöver reformeras och public service debatten tas på allvar.

Länk till Annie Johansson (c) och hennes blogpost om kvällens liberal grupp
.

Etiketter: , ,