tisdag, juni 19, 2007

Förskoleutskottssammanträde samt Barn- och utbildningsnämndssammanträde

Idag: Tre år och en dag som anställd i Försvarsmakten, sedan sammanträde med först Förskoleutskottet och därefter hela nämnden.

Två ämnen som jag anser behöver kommenteras från dagens nämndsammanträde. Ett beklämmande och ett upplyftande.

1. Det numera omskrivna läget på Lundaskolan.
2. Den mycket lovande organisationsförändring som nu klubbats.

1. Både Metro och DN hade idag artiklar. Själv sattes jag först in i ärendet vid majoritetens koalitionsgruppmöte den 5 juni och fick även under nämnd kompletterande information från bl.a. rektor Karin Lönn. Att rektor skulle föredra ärendet på nämnd och ärendets natur gjorde att jag valde att inte gå ut med något blogginlägg, s hade inte samma goda smak utan valde att gå ut med ett pressmeddelande!

Notera även frågan till vänster i bild: "Är det rätt av Haninges grönblåa styre att rikta en anmärkning mot bland annat Martina Mossberg (m)?"

Anmärkningen i fråga är kommunfullmäktiges och riktades till föregående mandatperiods BUN. Eftersom Robert Noord (s) var ordförande i nämnden vid tillfället och Martina Mossberg i opposition gör det att deras skuldbörda skiljer sig åt i storlek trots att de båda tillhörde nämnden. BUN var för övrigt ensamma bland nämnderna om att få en anmärkning; ansvarfrihet fick de men en anmärkning väger tungt!

Nåja, läget på Lundaskolan var dock bekymmersamt nog utan s utspel. Kanske kan mediauppmärksamheten brukas men arbetet måste likafullt ske, det räcker inte med att problemet kommer till allmänhetens kännedom. Nu måste det bli "verkstad" som rektor Lönn uttryckte saken. Det lokala chefssamrådet som har företrädare från Kultur- och fritidsförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Socialförvaltningen och Närpolisen har haft och kommer ha ämnet uppe. Nämnden är uppmärksammad och villig att agera men att stjäla kraft till utspel är så fruktlöst och tröttsamt; att påstå att det ena eller andra partiet kräver "en fullständig och öppen redovisning av vad som skett och att ett handlingsprogram tas fram" är föga konstruktivt. Jag vill att vi når framgång i ärendet här och nu men även långsiktigt motverkar de strukturer som gör att detta kunnat ske; vilka är emot? Visserligen hamnar mycket i frågan på andra nämnder och förvaltningar så BUN blir förmodligen mer av vapendragare än härförare även om problemen uppdagats inom BUN:s verksamhetsfält.

2. Med ny indelning av verksamheten, nya verksamhetschefer och mindre rektorsområden kan det pedagogiska arbetet på allvar utvecklas vidare. Det är möjligt och till och med troligt att Haninge inte nått till vägs ände med dagens organisation; men med detta nya sätt att arbeta kommer arbetet med måluppfyllelse bli enklare att nå fram med och förhoppningsvis nå i mål med. Jag hyser mycket stora förhoppningar om att eleverna i Haninge kommer gagnas redan på kort sikt. (Med kort sikt menar jag ett till två år.) Långsiktigt är jag inte bara hoppfull utan anser mig kunna göra bedömningen att detta leder till avsevärt bättre förutsättningar för lärarna att göra att ännu bättre arbete. Grattis Haninge!

Etiketter: , ,