torsdag, juni 21, 2007

Lägre skatt för vissa

Undantagen och avdragen i det svenska skattesystemet är många. De civila sjöbefälen, manskap och övriga till sjöss arbetande inom handelflottan har skatteavdrag för att kompensera den skattehöjning de drabbades av 1996. I riksdagen har tidigare motionerats om skattesänkningar/avdrag för de som tjänstgör i utlandsstyrkan. Själv hör jag som engagerad i FNUF att NordJobbare vill dra sig västerut för att få högre lön, Danmark, Norge, Island, Grönland. Reallöneskillnader kommer mellan länderna kommer bestå så länge vi inte har en integrerad arbetsmarknad men därtill så kommer skatterna. Sjömansskatten var Nordengemensam, Nordjobbare betalar lägre skatt än vi som förvärvsarbetar i samma land på årsbasis, de som är anställda i de baltiska staterna betalar lägre skatt än vi i Norden gör och alla skillnader är inte nödvändigt av ondo. Dock skulle allas vår välfärd öka om våra arbetsmarknader integrerades ytterligare; EU är ett gott steg i rätt riktning men även det nordiska samarbetet och inte minst genom att gräva där vi står och förenkla regelverk och undantag i Sverige så skulle vi alla bli rikare.

Det kan verka enkelt att ge avdrag till vissa yrkeskategorier - exempelvis matroser, trädgårdsmästare eller långtidsarbetslösa* - men allt har ett pris, för skatter/avdrag/undantag skevar och förändrar beteenden, det påverkar människors fria vilja. Viljan är lika fri men valmöjligheterna blir mer eller mindre gynnsamma.

*Långtidsarbetslöshet som yrkeskategori är kanske lite magstarkt men med tanke på att en individ under lång tid har möjlighet att utbilda sig, flytta och söka sig andra typer av arbeten så funderar jag om inte långtidsarbetslöshet ändå till viss del är ett val, om än kanske inte ett yrkesval.

I bostadsrättsföreningen där jag bor berättade chefen för förvaltningsbolaget vi anlitar att han har stora problem att hitta personal att anställa, så är Du arbetslös kan du väl höra av dig till honom.

Etiketter: , , ,